Piadina
Znakiem naszych czasów w kuchni jest odkrywanie wciąż nowych i nowych przepisów, składników, smaków… W pogoni za coraz bardziej wykwintnymi daniami warto pamiętać o prostych, sprawdzonych przepisach, które są mądrością każdej kuchni. Dla mnie takim odkryciem byłą włoska pianina i crescione. Jest to placek z nadzieniem, typowe danie kuchni regionu Emilia-Romagna (dlatego nazwa piadina romagnola). Piadina jest lekkostrawna, dowolnie można ją obłożyć farszem. A smak… ach, to wspomnienie gorących dni spędzonych nad Adriatykiem!
Składniki na piadinę:
500g mąki
100-150g smalcu
sól
soda oczyszczona – szczypta
200ml wody lub mleka (letniego)
Farsz – tu panuje pełna dowolność, kilka propozycji przedstawię poniżej.
Mąkę i tłuszcz wkładamy do miski. Delikatnie solimy, dodajemy szczyptę sody i płyn – wodę lub mleko. Całość zagniatamy rękami do momentu aż nie stanie się twarde i elastyczne.
Zamiast smalcu można użyć oliwy z oliwek, ale w oryginale jest smalec.
Zagniecione ciasto dzielimy na równe porcje. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na placki. Gotowa pianina powinna mieć około 2-3 mm grubości.
Placki smaży się na płycie grzewczej lub w Polsce łatwiej – na patelni krótko z obu stron – 2-3 minuty.
Gdy usmażymy placek z pierwszej strony, wtedy nakładamy farsz. We Włoszech piadinę podaje się złożoną na pół.
Innym sposobem podania jest crescione – jest to piadina zamknięta (jeśli piadinę porównamy do pizzy, to crescione będzie odpowiadało rogalowi calzone).
Tak jak pizze można podać z różnorakim nadzieniem tak i można postąpić z farszem do piadiny lub crescione.
Moje ulubione farsze to połączenie klasycznych włoskich składników, np.:
Szynka parmeńska, czarne oliwki, świeże pomidorki i mozzarella
Suszone pomidory, kapary, czarne oliwki i ser mozzarella
Prosciutto crudo, gorgonzola, świeże pomidorki
Mortadela, świeże pomidory, zielone oliwki, ser typu brie
Dla dzieci we Włoszech podaje się także piadinę z nutellą.
Więcej sprawdzonych przepisów: