Warzywne cannelloni
Dzisiejsze danie to danie zapożyczone od Jamiego Olivera. Jest on ostatnio uznawany za najlepszego kucharza, na pewno jest świetny w tym, co robi – jest showmanem pełną gębą a danie, które dziś przetestowałem, to niezła kopalnia pomysłów. Ale pozostawmy Jamiego, zajmijmy się warzywnymi cannelloni.
Puree warzywne można podawać z pastą i zrobić po prostu pastę z puree warzywnym. Ugotowanego kalafiora, czy brokuła można polać sosem czosnkowym z anchois i podać do ryby czy mięsa. Zresztą – jeśli lubicie eksperymentować w kuchni to zrobicie z tą propozycją coś ciekawego – dajcie znać o tym w Waszych komentarzach.
Cannelloni warzywne wg Jamie’go Olivera:
1 kalafior
1 brokuł
1 główka czosnku – polecam nasz – polski
3-4 kawałki suszonego chili
8 filecików anchois
tymianek – kilka gałązek świeżego lub suszony
500g cannelloni
sos pomidorowy – można użyć tego produktu ubocznego
ocet winny z czerwonego wina
oliwa z oliwek
śmietana kremówka
ser żółty – grana padano, parmezan lub inny
mozzarella
świeża bazylia
sól, pieprz
Danie wymaga sporo pracy, niestety trochę mycia będzie… Ale smak to zrefunduje. Taka ilość składników daje 6-8 porcji.
Przygotowujemy farsz warzywny – w garnku gotujemy kalafiora, brokuły czy włoski kalafior – romanesco ottobrino. Warzywa należy rozgotować – chyba, że mamy świeże prosto z ogrodu!
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojony czosnek, dodajemy anchois, które rozgniatamy drewnianą łyżką i wkruszamy chilli. Ilość chilli dobieramy indywidualnie – ja lubię 3-4 „ząbki”. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni przygotujemy farsz warzywny do cannelloni – rozgotowane warzywa kroimy rozdrabniamy i dokładamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu przez kilkanaście minut.
Do naczynia żaroodpornego, w którym upieczemy danie, przygotowujemy sos pomidorowy, doprawiamy go solą, pieprzem i łyżką octu winnego z czerwonego wina. Sos posłuży ugotowaniu makaronu cannelloni.
W czasie, gdy farsz się smaży, należy przygotować także sos śmietanowo-serowy. Śmietanę i drobno starty parmezan lub grana padano mieszamy razem (można dodać pieprz lub świeży tymianek). Aby łatwiej uzyskać kremową masę, można dodać 3 łyżki wody z gotowania warzyw.
Zdejmujemy farsz z patelni, rozbijamy na puree i wypełniamy nim makaron. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.
Faszerowane cannelloni układamy w naczyniu żaroodpornym w sosie pomidorowym, na wierzch układamy sos serowo-śmietanowy i układamy porcje mozzarelli.
Całość warzywnego cannelloni zapiekamy 30 minut bez przykrywki. Podajemy jako samodzielne danie obiadowe lub kolację, udekorowane świeżą bazylią. Wyśmienicie komponuje się z białym winem.
Jeśli nie lubicie nazbyt pikantnych potraw, wtedy chilli zamieńcie na np. drobno posiekaną cebulę albo suszone pomidory.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Faszerowana cukinia
- Faszerowana papryka
- Kotlet z pieczarek
- Pomysły na szybkie dania z makaronem
- Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
Tagi: bazylia, brokuł, cannelloni, chili, czosnek, grana padano, kalafior, mozzarella, ocet winny, oliwa, parmezan, śmietana, sos pomidorowy, tymianek
10 sierpnia, 2012 o 21:00
Looks great and delicious!!!! Have to try and make it:)