Ryba w zalewie octowej z ogórkami
Standardowo ryba w occie jest podsmażona i marynowana z cebulą. Proponuję dodać nieco więcej dodatków – ryba w zalewie octowo-pomidorowej potrafi zaskoczyć. Zróbcie sami i poznajcie ten smak!
Składniki na rybę w zalewie octowo-pomidorowej i ogórkiem:
1-1,5 kg ryby – filety (morszczuk, dorsz itp.)
4-5 średnich cebul
4-5 ogórków kiszonych
2 szklanki wody
½ szklanki oleju
75 ml octu
200 ml przecieru pomidorowego
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier
Filety rybne kroimy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy. Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy cebulę, którą obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W czasie smażenia cebuli, kroimy w kostkę ogórki kiszone.
Przygotowujemy zalewę – gotujemy wodę z olejem, octem, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Zalewę doprawiamy 4 łyżkami cukru, listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Całość gotujemy kilka minut.
Na usmażoną rybę nakładamy usmażoną cebulę, pokrojony ogórek i zalewamy gorącą zalewą.
Ryby są źródłem lekkostrawnego, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, B, E oraz pierwiastki takie jak sód, potas, wapń, magnez fosfor, jod oraz tłuszcze nienasycone. Warto dodać ryby do swojego menu, nawet tę w zalewie octowej. Zapraszam do innych rybnych przepisów – zwłaszcza ryby po środziemnomorsku, pstrąga grillowanego i halibuta.
Ryba w occie w zalewie pomidorowej z ogórkami kiszonymi jest też fajną propozycją dania na Wigilię.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Leszcz w pomidorach w klimacie greckim
- Karp w migdałach
- Orientalna miruna
- Tajnawinie
- Grillowany pstrąg
Tagi: cebula, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ocet, ogórek kiszony, olej, ryba, ziele angielskie
29 czerwca, 2018 o 18:03
Nie jadłam jeszcze z ogórkami, muszę wypróbować.