Sałatka wielowarzywna Babci
Jakie przepisy na przetwory są najlepsze? Sprawdzone! Sprawdzone przypisy na przetwory to zazwyczaj receptury przekazywane sobie z pokolenia na pokolenie. Ja dziś podzielę się przepisem na przepyszną sałatkę wielowarzywną. Przepis mam od mojej Babci. I jest to moja ulubiona sałatka – idealna propozycja na zimę. A ponieważ warzywa wciąż kuszą niskimi cenami to warto zrobić choć kilka słoiczków.
Składniki na sałatkę wielowarzywną:
4kg świeżych ogórków
1,2kg czerwonej papryki
0,5kg marchwi
0,5kg cebuli
6 łyżek soli (stołowych)
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
2 szklanki octu
główka czosnku
pieprz, natka pietruszki lub koperek
Moim zdaniem są to idealne proporcje, kto nie lubi czosnku może zrezygnować z tego dodatku.
Ogórki, paprykę myjemy. Wszystkie warzywa obieramy. Ogórki kroimy w plastry około centymetrowej szerokości, cebulę w piórka. Marchew ścieramy na grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w paski – można też dodać po połówce lub całym ząbku do każdego słoika.
Odciskamy ogórki i cebulę.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, zasypujemy cukrem, octem, solą i olejem. Posypujemy natką lub koperkiem, doprawiamy pieprzem. I jeszcze raz mieszamy. Całość należy odstawić na kilkanaście godzin. Warzywa przejdą wzajemnie smakiem, puszczą sok i większą ilość zaprawy. Po tym czasie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5-10 minut.
Jak pasteryzować? Jakie sztuczki przy pasteryzacji przetworów stosować? Warto nakrętki pogotować z 2-3 minuty w sodzie, dzięki czemu będą nieco bardziej elastyczne.
Idealna sałatka wielowarzywna na zimę – to sałatka mojej Babci!
Więcej sprawdzonych przepisów: