Karp w migdałach

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 60 minut | Porcja dla 4 osób

    Smażony karp (w migdałach)

    Karp usmażony w migdałach

    SprawdzonePrzepisyNa.pl to portal, gdzie przedstawiam tylko sprawdzone przepisy, przetestowane na samym sobie. Wigilia to czas, gdy robi się sprawdzone, smaczne dania polskiej kuchni. Na stołach królują ryby, wśród nich karp. I dlatego dziś przepis na karpia. Przepis na rybę zapożyczyłem od Karola Okrasy. Danie to zaciekawiło mnie i przyznaję, że po wypróbowaniu – zauroczyło smakiem.

    Danie jest nieco pracochłonne, ale warte tego, byście i Wy je wypróbowali!

    Nie tylko wigilijny karp w migdałach – składniki dla 4 osób:

    800g karpia – mogą być filety jak i cała ryba
    160ml wytrawnego czerwonego wina
    10-12g cukru
    30g rodzynek
    50g migdały – płatki
    1 cytryna – skórka i sok
    1 jajko
    50ml słodkiej śmietanki 30%
    50g masła
    mąka, oliwa z oliwek, sól

    Karp w migdałach to połączenie smażonej ryby z sosem. Karpia możemy kupić jako filet lub w całości – resztki wykorzystamy do przygotowania bulionu do sosu.

    Z mięsa wykrawamy czterocentymetrowe filety z skórą, resztki – ości, płetwy, wrzucamy do zimnej wody i zaczynamy gotować wywar. Przygotowujemy trzy talerzyki z mąką, rozmąconym jajkiem oraz płatkami migdałów.

    Filety solimy, ścieramy nieco skórki z cytryny, od strony mięsa obtaczamy w mące, jajku i migdałach. Układamy na lekko rozgrzanej patelni i smażymy na oliwie. Najpierw od strony mięsa, później od strony skóry. Usmażoną rybę odkładamy na blachę i pergamin – na końcu podgrzejemy karpia w piekarniku.

    Wywar z resztek ryby odcedzamy, wstawiamy na ogień i redukujemy płyn.

    Karp w sosie słodko-winnym

    Karp w migdałach podany z sosem

    Przygotowanie sosu jest banalne – zlewamy tłuszcz i pozostałe płatki migdałów z patelni. Nie myjemy jej tylko wysypujemy łyżkę stołową cukru (ok. 10-12g) i karmelizujemy. Gdy uzyskamy piękny, złoty karmel, dodajemy rodzynki i zalewamy winem (2/3 szklanki). Sos mieszamy i redukujemy płyn (można nieco zwiększyć ogień). Ścieramy jeszcze trochę skórki z cytryny i dolewamy bulion rybny. Redukujemy płyn tak, by rodzynki wyraźnie wystawały z sosu. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Aby uzyskać aksamitną konsystencję sosu, dodajemy sporą część masła – koniecznie zimnego!

    Rozgrzewamy piekarnik. Wyciskamy sok z polowy cytryny do sosu. Rybę wstawiamy do piekarnika – tylko by ją podgrzać – na 3-4 minuty. W tym czasie dodajemy jeszcze odrobinę masła i dokładnie mieszamy. Sos powinien być aksamitny – lekki choć zawiesisty.

    Karpia na Wigilię podajemy z sosem, ale popróbujcie podać go z …ziemniakami na sobotni obiad, czy na romantyczną kolację z wytrawnym winem – pyszne!

     

    Co zrobić, by karp był smaczny, nie trącił mułem? To banalne – kupić świeżą rybę z polskiej hodowli! Zazwyczaj w super i hiper marketach dostaniemy karpia żywego, nierzadko z …Czech! Wybierajmy polską rybę. Trzyletni polski karp jest najsmaczniejszy – u nas nie stosuje się antybiotyków w karmie, a do tego głównym pokarmem dla ryb są zdrowe zboża. Karp hodowlany jest dobrą propozycją dla każdego – to zdrowa i smaczna ryba. Jeśli źle pachnie lub smakuje mułem – to znaczy, że sprzedano Ci nieświeżą rybę! Po czym poznać świeżą rybę piszę na stronie o sushi.

    Świeża ryba nie wymaga żadnych zabiegów – skrapiania sokiem z cytryny, czy moczenia w mleku. Po prostu jest sama w sobie smaczna. Takiego karpia szczerze polecam na całoroczne danie!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: