Łosoś w sosie cytrynowo-kaparowym
Przepis na łososia w sosie cytrynowo-kaparowym, to przepis na proste danie, szybkie w wykonaniu, smaczne i bardzo efektowne. Często słyszałem, że łosoś jest niesmaczny, suchy i są smaczniejsze ryby. A może to tylko kucharz, który nie wie jak podejść do tej ryby?
Łososia możemy kupić dzikiego lub hodowlanego. Na pewno jest rybą tłustą, bo 14% tłuszczu to sporo. Musimy jednak wiedzieć, że to tłuszcz korzystny – kwasy omega-3 i omega-6 wpływają korzystnie na układ krwionośny, obniżają ciśnienie a zwiększają dobry cholesterol. Z niekorzystnych substancji można wymienić dioksyny – tych jest zdecydowanie mniej w łososiu dziko żyjącym, ale i w hodowlanym jest ich niewiele.
Wracajmy do przepisu – łososia zrobimy szybko i smacznie. Podawać go można z ryżem czy makaronami.
Składniki na łososia w sosie cytrynowo-kaparowym:
50dag świeżego łososia
1 cytryna
4-5 łyżek kaparów
40g masła
ryż – ja najczęściej korzystam z trójkolorowego parabolicznego
80ml śmietana 18% słodka
sól, pieprz
Jeśli korzystacie z ryżu, który gotuje się długo – ja używam parabolicznego, który na wolnym ogniu gotuje się 20-25 minut, wtedy zaczynamy od wstawienia wody na ryż. Jeśli gotujecie ryż po kreolsku, krótko na silnym gazie, wtedy na początku zacznijcie przygotowywać rybę. Porcje ryby, które powinny być równe, prószymy solą i pieprzem.
Danie można zrobić na patelni grillowej czy grillu elektrycznym – obniżamy ilość tłuszczu. Jeśli chcecie smażyć zróbcie to na maśle. Łososia smaży się krótko, z obu stron, tak by mięso zmieniło kolor. Ciepłą rybę odkładamy. I przygotowujemy sos.
Jeśli smażymy rybę na patelni, wtedy odkładamy łososia, a do tłuszczu na patelni dodajemy jeszcze 40g masła. Gdy korzystamy z grillowanego łososia, wtedy sos oczywiście przygotowujemy osobno. Kiedy masło się rozpuści dorzucamy odsączone kapary i śmietanę. Całość sosu redukujemy i doprawiamy sokiem z połowy cytryny. Sok należy dodać stopniowo – smakując aż do uzyskania pożądanego smaku. Można doprawić jeszcze szczyptą soli i pieprzu.
Danie najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem tagliatelle, grillowaną rybę oblewamy pysznym sosem. Gorąco polecam!