Zupa-krem z awokado i szynką
Zupy mogą być samodzielnym daniem obiadowym. Zwłaszcza, gdy są pyszne i pożywne jak krem z awokado na dojrzewającej długo i naturalnie szynce. Danie bardzo łatwe, szybkie i tylko nieco pracochłonne. Wyjątkowego smaku doda dojrzałe awokado, wspomniana szynka parmeńska, hiszpańska wolno dojrzewająca szynka Jamón serrano lub bliższa nam szynka szwarcwaldzka oraz najdroższa przyprawa świata – szafran.
Składniki na 4 porcje zupy-kremu z awokado i szynką:
1 średnie cebule
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1l bulionu warzywnego
150ml mleka
sól, pieprz
4 plastry szynki (parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej)
ser żółty lub mozzarella
1 awokado
oliwa, sól, pieprz, szafran
sok z dwóch plasterków cytryny
Zaczynamy od warzyw – od obrania cebuli i ziemniaków. Zupę przygotowujemy w jednym garnku. Wlewamy trochę oliwy i rozgrzewamy. Cebulę kroimy dosyć drobno i podsmażamy. Kartofle kroimy w kostkę – nie musi być drobniutka, bo będziemy całość miksować blenderem. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i 2-3 minuty obsmażamy.
Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem i solą oraz szafranem. Aby uzyskać doskonały smak dodajemy 14-20 nitek, kolejne pozostawiamy do dekoracji.
Ugotowane, miękkie składniki pozostawiamy w garnku i miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem bądź wodą.
Żółty ser drobno kroimy i dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy, aż się rozpuści. Jeśli dodajemy mozzarellę, wtedy dodajemy ją później.
Idealne awokado do tej zupy, to dojrzały owoc. Możemy to szybko sprawdzić – jeśli miąższ się łatwo ugina pod naciskiem kciuka, to awokado jest dojrzałe. Owoc obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny (dosłownie z dwóch plasterków). Szynkę kroimy w paski.
Przygotowujemy talerze – na spód dajemy szynkę, zalewamy zupą. Jeśli mamy mozzarellę dodajemy ją na wierzch zupy, na samej górze układamy plastry awokado i posypujemy resztą szafranu.
Gęsta pożywna i przesmaczna zupa jest idealną propozycją obiadową.
- Zupa cebulowa – krem
- Genialna zupa pomidorowa
- Sałatka z awokado i prosciutto
- Wykwintna pasta z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
- Zupa z fasolki szparagowej
Tagi: awokado, bulion, cebula, cytryna, mleko, oliwa, szafran, szynka parmeńska, szynka serrano, szynka szwarcwaldzka, ziemniaki