Placki z dyni

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 3 osób

    Przepisów na dynię ciąg dalszy! Każdy porządny kucharz ma w swoim repertuarze placki ziemniaczane. A placki dyniowe? Mało kto. Sporo pracy, ale efekt końcowy wart poświęconego czasu. Najpierw przygotujemy puree z dyni, które możemy wykorzystać nie tylko do placków.

    Składniki na puree z dyni i dyniowe placki:

    1,5 kg dyni
    szklanka mąki pszennej i pełnoziarnistej (pół na pół)
    2 jajka
    cukier, sól, cynamon

    Placki z dyni

    Placki dyniowe

    Puree z dyni.
    Danie zaczynamy od zrobieni puree. Dynie kroimy na mniejsze części, wyciągamy gniazdo nasienne (pestki zostawiamy do suszenia). Warzywo układamy skórą do dołu kraty piekarnika. Zapiekamy 50-60 minut w temperaturze 180-200 st Celsjusza. Gdy warzywo będzie miękkie (zapałka łatwo wchodzi w miąższ), wyłączamy gaz. Wyjmujemy dynię do miski i pozwalamy by spłynęła woda, którą odlewamy.
    Po odsączeniu zbieramy miąższ i miksujemy go blenderem. Całość dalej odsączamy – na cedzaku lub ściereczką. Dynia powinna być jak najmniej wodnista, aby uzyskać wyrazisty smak dyni i dodać jak najmniej mąki.
    Tak przygotowane puree możemy wykorzystać do wielu potraw – przechowujemy je w lodówce w foliowych workach strunowych.

    Placki z dyni.

    Puree łączymy z jajkiem, przesianą mąką i doprawiamy – odrobinę soli oraz 2-3 łyżeczki cukru (może być brązowy). Ciasto powinno być gęste. Placki smażymy na oliwie na średnio rozgrzanej patelni.
    Podajemy oprószone tartym cynamonem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz: