Sprawdzony przepis na pizzę
Pizza – co mogę napisać o pizzy, by Was zaskoczyć? Chyba nie uda się… Ale spróbujmy – pizza nie jest włoskim wynalazkiem. Najprawdopodobniej przywędrowała do Rzymu z Grecji, ale są i tacy badacze tematu, którzy za ojczyznę placka pizzopodobnego uznają …Chiny!
Kto by nie był wynalazcą pizzy, to jest ona obecnie kojarzona z Włochami i nic tego nie zmieni. Pizzę należy we Włoszech jeść w tradycyjnych rodzinnych pizzeriach – najlepiej na południu, robioną w piecach opalanych drewnem.
A co zrobić, jeśli nie po drodze nam do Italii?
Oto przepis na udaną pizzę:
Składniki na ciasto do pizzy:
30dag mąki
2dag drożdży
125ml wody (czasem widzę, że w przepisach podawane jest mleko – niepotrzebnie!)
2 szczypty cukru, soli, pieprzu,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Całość wrzucamy do miski, temperatura wody winna być większa niźli pokojowa (najlepiej ok. 40 stopni). Ciasto na pizzę wyrabiamy rękami. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy trochę więcej oliwy, jeśli jest zbyt mokre i klei się do rąk – dodajemy mąkę. Proporcje, które podałem powyżej wystarczają na pizzę o średniej grubości ciasta. Nie należy trzymać się kurczowo tych wartości. Po wyrobieniu ciasto powinno postać w ciepłym miejscu 30-120 minut. W tym czasie robimy sos pomidorowy i przygotowujemy składniki na „wierzch”.
Sos do pizzy:
Ja nie lubię koncentratu zamiast sosu, więc robię bardzo prosty patent. Spośród składników, które przygotowuję na wierzch, wybieram kilka i drobno kroję i przesmażam z cebulą na patelni. Dodaję do tego sos chili (słodki) a całość na końcu zalewam sosem pomidorowym z kartonu i czekam aż odparuje nadmiar wody.
Jeden z sosów może wyglądać dokładnie tak:
Na patelni rozgrzewam oliwę (bardzo odpowiednia jest ta ze słoika z suszonymi pomidorami lub olej z czosnku w ziołach), dodaję drobno pokrojoną cebulę (małą) i smażę. Kroję drobno część papryki (odłożonej z tego co ma być na górze pizzy), wędlinę lub boczek wędzony, dokładam na patelnię. Później wkładam drobno pokrojone czarne oliwki i całość zalewam sosem pomidorowym z kartonika. Po odparowaniu nadmiaru wody mam gotowy sos do położenia na ciasto. Dzięki temu nie potrzebuję keczupu, który niepotrzebnie zabija smak pizzy.
Propozycje podania.
Każdy ma swoje ulubione patenty na pizzę: margherita, quattro stagione, etc. Ja zaproponuję wam kilka opcji do wyboru – może dacie się namówić na takie kompozycje:
- świeże pomidory, świeży czosnek, krewetki, anchois, oregano
- kukurydza, marynowany kurczak, cebula, czarne oliwki, ser
- cztery sery: rokpol, mozzarella, feta i klasyczny żółty
- sos pomidorowy, boczek wędzony, mięso mielone, warzywa: groszek, marchewka, papryka, ser
- marynowany kurczak, kukurydza, cebula, czarne oliwki
- sos pomidorowy, kabanos, czarne oliwki, kukurydza, ser
A jeśli chcecie czegoś, co Was zaskoczy – poszukajcie przepisy na pizzę z ziemniakami!
Więcej sprawdzonych przepisów:Tagi: pizza
1 stycznia, 2014 o 21:50
[…] na pizzę – wg sprawdzonego przepisu 4 średnie ziemniaki kiełbasa lub kabanosy suszone pomidory w oliwie mozzarella lub żółty ser […]