Przepis na rybę po śródziemnomorsku
Jest to bardzo smaczny, prosty przepis na rybę – okonia nilowego, dorsza czy mintaja. Danie to jest często robione przeze mnie, więc jest to wielokrotnie sprawdzony przepis. Ryba jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Potrzebne będą nam następujące składniki:
8 filetów rybnych (okoń nilowy, dorsz czy mintaj)
50 dag pomidorków czereśniowych (koktajlowych)
kilka filetów anchois
kilka garści drylowanych dużych czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
oregano
Zauważcie, że nigdzie nie ma słowa o dodawaniu białej śmierci – soli! Jest to bardzo dobre, zdrowe, niskokaloryczne danie.
Pierwszym etapem tego przepisu jest przygotowanie okonia nilowego, aby danie to było smaczniejsze rybę należy moczyć w mleku (przynajmniej kilka godzin). Ja często zamrożona rybę zalewam mlekiem na noc i pozostawiam do rozmrożenia. Świeży filet wystarczy potrzymać w mleku 30-45 minut, aby ryba nabrała delikatny smak
Przepis na sos do tego dania jest następujący. Myjemy pomidorki, wyciskamy pestki. Na patelni podsmażamy czosnek. Można zrobić to na dwa sposoby – albo grubo pokrojony czosnek smażyć około 1-2 minut i potem wyrzucić ząbki, zostawiając aromatyczną oliwę, albo smażymy drobno pokrojony czosnek, do którego dodajemy fileciki anchois, które rozgniatamy drewnianą łyżką. Delikatnie smażymy na małym ogniu.
W tym czasie smażymy odsączone z mleka filety rybne – krótko po 2 minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do anchois i czosnku, dodajemy uprzednio przygotowane pomidorki, posypujemy oregano i smażymy około 10 minut. Po tym czasie układamy na całości oliwki i kapary, trzymamy kolejną minutę.
Danie to najlepiej podawać z dzikim ryżem, który jest wymarzonym, pełnym składników odżywczych, pożywnym uzupełnieniem do ryby. Innym dobry pomysłem jest podanie tego smacznego dania z makaronem – świderkami (tortiglione).
Innym wariantem tej potrawy jest wykorzystanie tylko jednej patelni – przygotowujemy sos, do którego dokładamy rybę. Jest to pyszny sprawdzony przepis na rybę, nie warto psuć smaku stosując olej (chyba że z pestek winogron, ostatecznie rzepakowy), oszczędzając – zamieniając pomidorki koktajlowe na zwykłe.
Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że okoń nilowy jest olbrzymią (większą od człowieka) rybą z Nilu, obecnie hodowaną w jeziorze Wiktorii, dlatego czasem można spotkać go pod błędną nazwą – Okoń Wiktorii. Jest polecana do tego dania, gdyż ma w sobie dużo białka, witaminy A, niewiele kwasów omega-3, niestety sporo nasyconych kwasów tłuszczowych.
Inną ciekawostką jest to, że jadalne fragmenty pomidora pod względem naukowym to owoc, jednak ze względów ekonomicznych (kwestia cła) uznano go za warzywo. Było to w 1893 roku w USA a wynikało z tego, że wykorzystuje się go w kuchni. Choćby do naszego smacznego przepisu na rybę po śródziemnomorsku.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Pyszne sprawdzone żeberka w miodzie
- Leszcz w pomidorach w klimacie greckim
- Szybkie spaghetti
- Musaka
- Warzywne cannelloni
Tagi: anchois, czarne oliwki, czosnek, kapary, oliwki, pomidorki koktajlowe, ryba
5 stycznia, 2012 o 13:47
Fajny przepis, ładnie ryba się prezentuje na talerzu. I jest smaczna.
20 października, 2013 o 13:14
[…] Do wielu przepisów na ryby, które znajdziecie na sprawdzoneprzepisyna.pl dochodzi polski leszcz w pomidorach, ale w wersji greckiej. Dlaczego wersja grecka – bo dodatkami do pomidorów są oliwki, oliwa, miód, tymianek (może być grecki miód tymiankowy), oregano, kapary oraz ouzo! Przygotowanie sosu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest tej pracy i tego czasu. Jeśli jednak chcecie prostszy, szyby przepis to spróbujcie ryby po śródziemnomorsku. […]
23 grudnia, 2014 o 13:52
Proste, smaczne – pysznie wygląda jużna talerzu