Pyszne sprawdzone żeberka w miodzie
Dziś proponuję Wam dobry, sprawdzony przepis na typowo polskie danie. Kuchnia polska może być tłusta, ale na pewno jest bardzo smaczna. A oto jego szczegóły:
2kg żeberek – warto wybrać ładne, nawet jeśli będą trochę droższe, gdyż to podstawowy i najdroższy składnik tego (w sumie taniego) dania.
4 spore cebule – w zależności od Waszych preferencji może to być większa lub mniejsza ilość (cebula nie decyduje o smaku)
200g koncentratu pomidorowego – tym składnikiem możemy regulować „pomidorowość” potrawy
150g miodu – miód może być zarówno wielokwiatowy jak i innej odmiany – jeśli ktoś woli nieco słodsze żeberka – należy dodać więcej miodu
główka czosnku – należy uważać, by nie trafić na czosnek chiński – jest on naszpikowany chemią i poznać go mozna po zapachu oraz po tym, że miast się wysuszyć, zaczyna gnić…
2 cytryny – bardzo ważny składnik – często w internecie można znaleźć niby sprawdzony przepis, gdzie proponuje się ocet, ale nie dajcie się namówić na psucie smaku tego pysznego dania octem, wręcz zabijecie to danie!
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, bazylia lub oregano.
Przygotowanie potrawy zaczynamy od pokrojenia żeberek, które należy oprószyć solą i pieprzem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i obsmażamy mięso, które odkładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu, pozostałym na patelni podsmażamy około minuty czosnek. Dodajemy cebulę i na wolnym ogniu trzymamy na patelni. Gdy cebula jest miękka zaczynamy dodawać po kolei miód, koncentrat pomidorowy oraz sok z cytryny. Sos jeśli wydaje nam się zbyt gęsty można podlać wodą i jeszcze 15-20 minut podsmażać. W tym czasie klaruje się smak dlatego tak ważne są proporcje. Sami Państwo sprawdzicie przepis i zadecydujecie, czy warto dać więcej cebuli, miodu czy może koncentratu – tymi składnikami można sterować. Jeśli nie mamy wyciskarki do cytrusów, to możemy sok z cytryny dodać wyciskając cytrynę na rękę i między palcami zatrzymamy pestki z cytryny. Sos doprawiamy majerankiem, bazylią lub oregano oraz innymi przyprawami według swojego upodobania. Ja osobiście zostaję przy majeranku i oregano.
Gotowy sos dodajemy do żeberek i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 90-120 minut w temp 180 stopni.
To pyszne danie jest tłuste, ale warto korzystać z tego sprawdzonego przepisu, gdyż można tanio i łatwo przygotować smaczne danie na dwa-trzy dni.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Szybkie spaghetti
- Sałatka z awokado i prosciutto
- Genialna zupa pomidorowa
- Przepis na rybę po śródziemnomorsku
- Fasola Jaś inaczej
Tagi: cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, miód, żeberka
14 maja, 2011 o 21:41
Zeberka sa nadzwyczajne, po prostu heaven…….. ale gdzie jest zdjecie??? :):):):)
22 maja, 2011 o 17:29
musialam je zrobic znowu, sa uzalezniajace…….:) po prostu wysmienite!!! Gratuluje smaku i pomyslowosci……..