Sprawdzone przepisy na drinki i koktajle

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 0 minut | Porcja dla 0 osób

    Drink z colą

    Klasyka z colą

    Miłym dodatkiem do posiłku jest wino, piwo czy koktajl alkoholowy lub bezalkoholowy. Po sytym obiedzie na lepsze trawienie polecam włoską grappę. Miło czasem się spotkać z znajomymi na przysłowiowym drinku. Jakie są najbardziej znane i moje ulubione koktajle alkoholowe? Oto przepisy na drinki, które polecam:

    Receptury na drinki i koktajle

    Cuba Libre

    Składniki:
    75 ml rumu (biały), 150 ml coca-coli, sok z połówki limonki (lub cytryny), kostki lodu.

    Sposób przyrządzenia:
    Pzrepis na drink jest następujący – do szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy jasny rum, sok z limonki i uzupełniamy colą. Dokładnie mieszamy. Koktajl należy udekorować plasterkiem limonki.
    Uznaje się, że Cuba Libre wymyślił Ernest Hemingway podczas pobytu na Kubie.

    Keep Walking

    Składniki:
    40 ml whisky Johnnie Walker Red Label, 30 ml soku z cytryny, 10 ml syropu grenadine, napój energetyzujący, kostki lodu.

    Do szklanki typu long drink wsypujemy sporo kostek lodu, wlewamy składniki koktajlu – whisky, sok z cytryny oraz syrop grenadine. Uzupełniamy napojem energetyzującym i dokładnie mieszamy. Dekorację stanowi plaster cytryny.
    Polecam spróbować – naprawdę warto!

    Tequila Sunrise

    Składniki:
    50 ml srebrnej tequili, 150 ml soku pomarańczowego, 10 ml syropu z grenadyny, kostki lodu.

    Przepis na drink jest prosty – do szklanki typu long drink wsypujemy lód, wlewamy tequilę, dolewamy sok pomarańczowy i mieszamy rurką. Do mieszaniny wlewamy syrop z grenadyny, który da nam efekt „sunrise” – wschodzącego słońca.
    Jest to klasyczny drink – prosty, ładny i pyszny – sprawdzony przepis nie raz!

    Mojito

    Składniki:
    40 ml jasnego rumu, 5 listków mięty, 20 ml soku z limonki, 2 łyżeczki cukry, woda mineralna gazowana, kruszony lód.

    Drink przygotowujemy w szklance highball, przepis na drink wymaga trzymania się następujących reguł – do szklanki wrzucamy podarte liście mięty – mają puścić sok, na miętę wlewamy sok z limonki, bądź dajemy plasterki owocu (plasterki delikatnie rozgniatamy, by dały sok), dodaj dwie łyżeczki cukru (może być brązowy). Na te składniki nasypujemy kruszony lód, na lód wlewamy rum a całość uzupełniamy wodą. Istotna jest to, by lodu było sporo, aby nie dodawać nazbyt wiele wody.
    Jest to kolejny ulubiony drink Ernesta Hemingwaya, który swe korzenie ma jeszcze w pirackich czasach!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz: