Zupa z fasolki szparagowej
Trwa w najlepsze sezon na świeże warzywa. Pogoda nie nastraja do jedzenia ciężkich potraw, idealną propozycją na teraz jest zupa. Przepis na zupę fasolową jest najlepszą propozycją na upał. Łączy w sobie genialny smak, zalety zdrowotne oraz lekkość.
Głównym składnikiem jest żółta odmiana fasolki szparagowej. Warzywo to ma działanie przeciwutleniające, moczopędne ale przede wszystkim obniża poziom cukru we krwi.
Ale wracajmy do genialnego przepisu na zupę z fasoli szparagowej.
Receptura wymaga następujących składników:
50 dag żółtej fasoli szparagowej
4-5 ziemniaków średniej wielkości
1 marchew
1-2 kiełbasy
cząber, ocet, cukier, śmietanę 12%, sól
Przygotowanie jest proste – zupę robimy w garnku i na patelni. Zaczynamy od umycia i pokrojenia na 2-3 cm kawałki fasolki, którą wrzucamy do garnka i gotujemy w wodzie. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na dosyć małą kostkę (ok. 1cm). Dorzucamy pokrojone ziemniaki do garnka. Na tarce na dużych otworach ścieramy obraną marchew. Również dokładamy do garnka.
Całość solimy, dodajemy cząber, cukier i ocet – do smaku.
Gdy warzywa są miękkie, na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kiełbasę – polecam wybrać jak najmniej tłustą… Podsmażoną kiełbasę dodajemy do zupy. Krótko gotujemy i zabielamy śmietaną.
Zupa ma odrobinę tłuszczu z kiełbasy, jest dzięki niej treściwa, ale nie nazbyt kaloryczna – idealna propozycja na lato!
Więcej sprawdzonych przepisów:- Swojska zupa z dyni
- Fasola Jaś inaczej
- Zupa-krem z awokado i szynką
- Zupa indyjska z soczewicą
- Fasola po grecku
Tagi: fasalka szparagowa, marchew, ziemniaki