Dip z bakłażana z czosnkiem
Częstymi propozycjami w greckiej kuchni są dipy. Bardzo popularnym warzywem jest tam bakłażan, dlatego dziś przepis na dip z bakłażana z czosnkiem. Jest to klasyczny grecki dip idealny do krakersów z sezamem, grillowanej papryki czy pieczywa.
Kuchnia grecka mi nieodmienne kojarzy się z oliwą z oliwek, na świecie najwięcej jej używa się właśnie w kuchni greckiej – mniej na kontynencie, najwięcej na Krecie. Tamtejsza oliwa jest wyśmienita do przepisu na dip z bakłażana.
Niezbędne składniki dipu z oberżyny (inna nazwa bakłażana):
2 duże bakłażany
50 ml oliwy extra virgin
pół cytryny
150 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, mielony kminek, sól, pieprz
Przepis na dip bakłażanowy zaczynamy od nakłucia tego warzywa widelcem, ułożeniu na blasze do pieczenia i …pieczenia. Czas pieczenia to trzy kwadranse w mocno nagrzanym piekarniku (około 190 st. C.). Po wyjęciu bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.
Miąższ smażymy na patelni przez 5 minut na rozgrzanej uprzednio oliwie. Przekładamy do miksera, dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy na gładką pastę. Podczas miksowania dodajemy grecki jogurt, mielony kminek, drobno starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Dip jest gotowy, przed podaniem schładzamy go w lodówce przez godzinę. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dip z bakłażana podajemy z krakersami sezamowymi, papryką – polecam grillowaną, czy z pieczywem.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Homar
- Zupa indyjska z soczewicą
- Kurczak po hiszpańsku z ziemniakami i chorizo
- Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
- Pasta z krewetkami
Tagi: bakłażan, czosnek, jogurt grecki