Przepis na sałatkę z szparagami i surimi
Przepisy na diety popularne były już dawno, Dukan to jeden z nowszych wynalazków. Niestety jest to bardzo wyniszczająca dieta. Do tego i tak, jeśli nie mamy silnej woli, to nastąpi efekt jo-jo. A któż, kto ma silną wolę i dyscyplinę żywieniową, potrzebuje diety…?
Jedyną zaletą Dukana to taka, że natrafiłem na ciekawy i efektowny przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi, szparagami i innymi pysznościami. Sami przeczytajcie przepis i koniecznie spróbujcie!
Oto sprawdzony przepis na sałatkę z szparagami i surimi, i oto składniki:
ćwierć kilograma zielonych szparagów
średni pomidor lub dwa małe lub 150g koktajlowych
5 paluszków surimi (mogą być mrożone)
2 jajka
sałata lodowa lub inna
vinegret
Gotujemy jajka na twardo. Myjemy pomidory i sałatę, rozmrażamy paluszki krabowe.
Przygotowujemy szparagi – zielone gotujemy w bulionie warzywnym. Jeśli mamy białe szparagi konserwowe, to także możemy je wykorzystać, po odcedzeniu. Szparagi kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, wstępnie rozmrożone surimi kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki. Jajka obieramy i kroimy na ósemki, podobnie pomidor (lub połówki pomidorków koktajlowych).
W salaterce układamy porwane liście sałaty (świetna jest lodowa), wrzucamy pokrojone paluszki surimi, szparagi, pokrojone w ósemki pomidory i jajka. Całość oblewamy sosem winegret. Oczywiście sos powinny być przygotowany według zasad diety Dukana, ale jeśli stawiacie na smak a nie dietę, to proponuję klasyczny sos vinegret lub odrobinę octu pomidorowego.
- Szparagi z ryżem
- Szparagi – proste przepisy.
- Omlet ze szparagami
- Wykwintne risotto ze szparagami i krewetkami
- Surimi w pomidorach
Tagi: jajka, paluszki krabowe, pomidory, szparagi
19 lipca, 2011 o 22:12
Po prostu palce lizac!!! Super danie!!!!