Spaghetti frutti di mare
Owoce morza bardzo rzadko można spotkać na domowych stołach. Dla tych mniej odważnych dziś proste propozycje z owocami morza. Pierwsza propozycja to pizza – sprawdzony przepis na ciasto na pizzę znajdziesz również na na tej stronie, a górę robimy z sosu pomidorowego i rozmrożonej mieszanki frutti di mare składającej się z krewetek, małży, omułków, ośmiorniczek i kalmarów.
Drugi przepis to przepis na spaghetti z owocami morza.
Składniki do spaghetti frutti di mare:
3-4 świeże pomidory
2 ząbki czosnku
200 ml białego wina
250g frutti di mare – mrożonka lub z zalewy (małże, omułki, kalamary, krewetki, ośmiorniczki)
natka pietruszki
sól, oliwa z oliwek
200g makaronu spaghetti
Spaghetti frutti di mare zaczynamy od pokrojenia drobno czosnku i podsmażenia go na wolnym ogniu, na oliwie. W tym czasie drobno kroimy pomidory i dokładamy na patelnię nim czosnek zbrązowieje. Pomidory i czosnek solimy bardzo delikatnie.
Rozmrażamy mrożonkę na sitku, by odcieka woda.
Do pomidorów dodajemy część wina i dusimy na wolnym ogniu, gdy wino odparuje dolewamy pozostałą jego część.
Wstawiamy wodę na makaron, solimy delikatnie i dodajemy odrobinę oliwy, by makaron się nie sklejał.
Wrzucamy makaron do wody, a mrożonkę do sosu.
Danie serwujemy, gdy spaghetti będzie al dente, do makaronu dajemy sos, posypujemy natką pietruszki i podajemy z pozostałą częścią wina.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Spaghetti z małżami w pomidorach
- Risotto frutti di mare
- Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
- Szybkie spaghetti
- Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
Tagi: frutti di mare, pomidory, spaghetti, wino