Jajka sadzone na chorizo z warzywami
Danie z cyklu męska kuchnia – mistrz patelni… Jajka sadzone to podstawowy przepis na jajka, często robione na śniadanie. Warto proste, sprawdzone przepisy urozmaicać i dlatego proponuje dodać do jajek hiszpański sznyt – chorizo i oliwki. To dobry, wykwintny pomysł na śniadanie.
Jajka sadzone na chorizo
Oto niezbędne składniki tego przepisu:
2-3 jajka (w zależności od apetytu)
10 dag chorizo
kilka oliwek
pół czerwonej papryki
suszone pomidory w oliwie
cebula – mała, mogą być dwie dymki
sól, pieprz, oregano
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy cebulę, smażymy na małej ilości oliwy. Do smażenia można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów – także tą aromatyzowaną. Dzięki temu minimalizujemy użycie niezdrowego tłuszczu. Do cebuli dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, drobno pokrojoną paprykę oraz pokrojone (także drobno) suszone pomidory. Całość smażymy na wolnym ogniu, by wszystkie warzywa zmiękły.
Dodajemy pokrojone wzdłuż oliwki, wbijamy jajka. Doprawimy całość solą, odrobiną pieprzu i oregano. Resztę smaków i aromatów dostaniemy z kiełbasy chorizo oraz aromatycznej oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy pod przykryciem aż do uzyskania pożądanej konsystencji jajek.
Całość można posypać startym parmezanem i oczywiście trzeba …zjeść. Smacznego śniadania!
Więcej sprawdzonych przepisów: