Chińska potrawka z kurczaka

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób

    Potrawka w chińskim stylu

    Zapewne wielu osobom kuchnia chińska kojarzy się z ryżem i sosem słodko-kwaśnym ze słoika. Ale oczywiście można inaczej! Polecam smaczne danie obiadowe z kurczakiem w chińskim stylu, przepis wykorzystuje łatwo dostępne składniki.

    Potrawka z kurczaka po chińsku jest daniem obiadowym szybkim do wykonania. Nie potrzebujemy marynować mięsa, warzywa bierzemy z mrożonki. Smak nadaje przyprawa pięć smaków chińskich, a całość wykonuje się łatwo i szybko.

    Polecam potrawkę z kurczaka w chińskim stylu.

    Niezbędne składniki potrawki z kurczaka po chińsku to:

    40 dag filetów z kurczaka
    mieszanka warzyw chińskich – mrożonka – pół opakowania
    4 plastry ananasa z puszki
    oliwa,
    2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego,
    przyprawa pięć smaków chińskich,
    ryż

    Filet z kurczaka płuczemy pod wodą, kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Na patelni lub woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Obsmażamy mieszając dwie minuty po czym podlewamy sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki przyprawy pięć smaków chińskich – świetny dodatek do kuchni chińskiej. Smażymy dalej, gdy kurczak jest dobrze ścięty dodajemy drobno pokrojone plastry ananasa i kilka łyżek soku ananasowego. Podkręcamy mocniej gaz i dodajemy mrożone warzywa.

    W tym czasie wstawiamy wodę na ryż, gdyż potrawka z kurczaka w chińskim stylu idealnie się komponuje z ryżem.

    Kurczak z warzywami podlewamy jeszcze sosem z ananasa, doprawiamy przyprawą pięć smaków. Dobry dodatkiem są także świeże kiełki soi (oczywiście z własnej hodowli).

    Potrawkę z kurczaka podajemy z (najbardziej kojarzonym z kuchnią chińską) ryżem.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: