Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 2 osób

    Spaghetti z fetą i boczkiem w pomidorach

    Spaghetti z boczkiem i fetą

    Kuchnia włoska kojarzy się z spaghetti, dlatego też kolejny przepis – tym razem sos skomponowany jest z boczku, fety i warzyw. To danie zarówno świetnie smakuje jako danie obiadowe jak i kolacja. Zresztą to domena każdego spaghetti.

    Niezbędne składniki do tego przepisu to:

    20 dag makaronu (spaghetti, penne rigate, czy inny)
    7 dag boczku wędzonego
    1 świeża czerwona lub żółta papryka
    10 dag sera feta
    garść oliwek
    2 ząbki czosnku
    2 świeże pomidory
    bazylia, pieprz,

    Spaghetti - specjał kuchni włoskiej

    Specjał kuchni włoskiej - spaghetti

    Sos przygotowujemy na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę. Paprykę kroimy w paski i dodajemy do boczku, zanim zrobią się skwarki.

    Gdy papryka zmięknie, dodajemy drobno posiekany czosnek, po kolejnej minucie dodajemy oliwki i fetę. Dodając fetę wlewamy płyn, resztę sosu uzupełniamy odrobiną wody z oliwek. Całość potrawy uzupełnią pomidory.

    Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Klasyczne spaghetti możemy zamienić innym makaronem w zależności od indywidualnych upodobań.

    Makaron podajemy al dente. Sos doprawiamy ulubionymi ziołami, ja wybieram bazylię, pieprz ziołowy. A gotowe danie dekorujemy listkami świeżej bazylii.


    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz: