Zupa z kiełkami rzeżuchy
Dzięki nasionom na kiełki możemy cieszyć się zdrową żywnością o każdej porze roku. Kiełki można wykorzystywać na wiele różnych sposobów o czym przekonacie się na stronie z przepisami z kiełkami. Ale czy wiecie, że można zrobić pyszną i pożywną zupę z kiełków? Wykorzystamy kiełki rzeżuchy, które mają korzystny wpływ na cerę, wygląd włosów, paznokci. Oczywiście dodatkowym atutem jest smak tej potrawy.
Składniki na zupę z rzeżuchy:
250 g kiełków rzeżuchy (2 tacki standardowej kiełkownicy)
40g masła
250 g ziemniaków
3 średnie cebule
2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Zupę z kiełków przygotowujemy w garnku lub na patelni. Należy też przygotować miskę, w której zmiksujemy składniki.
Przygotowujemy składniki – rzeżuchę oczyszczamy z nasionek (na tyle na ile to się nam uda) dzielimy na łodygi i listki. Obieramy cebulę i drobno szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy ziemniaki i drobno kroimy. Gdy cebula jest miękka dokładamy ziemniaki, wlewamy dwie szklanki bulionu warzywnego i dokładnie mieszamy. Zwiększamy gaz, by doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i czekamy, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli nie korzystamy z przykrywki, wtedy uzupełniamy dwoma szklankami wody, jeśli pod przykryciem wtedy nie ma potrzeby uzupełniać płynu.
Gdy ziemniaki są miękkie, całość przelewamy do miski i przystępujemy do miksowania blenderem. Gdy uzyskamy kremową konsystencję dodajmy sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową i listki rzeżuchy. Raz jeszcze miksujemy by uzyskać kremową konsystencję.
Gotową zupę można podawać z creme fraiche, solo lub z kilkoma grzankami.
Przygotowanie zupy można zacząć tydzień wcześniej – gdyż tyle czasu zajmie nam wykiełkowanie rzeżuchy. Cóż fajniejszego może być nad zupę, którą „wyhodujemy” sami?
Więcej sprawdzonych przepisów: