Zupa cebulowa – krem
SprawdzonePrzepisyNa.pl – ta nazwa nie jest przypadkowa. Zanim dodałem ten przepis wielokrotnie przetestowałem różne proporcje i wersje popularnej cebulówki. Prawda jest taka, że przepis na zupę cebulową – krem jest odmienny od tradycyjnej zupy cebulowej – francuskiej dumy narodowej. Dlaczego podaję swoją wersję? Bo jest pyszna, pożywna i nastraja optymistycznie do życia!
Zakosztujcie pysznej zupy cebulowej! Potrzebujecie:
15 małych cebul albo 4 duże
6 cm dobrej kiełbasy
250 ml białego wytrawnego wina
2 l bulionu warzywnego
1 średni ziemniak
sól, pieprz biały lub ziołowy, gałka muszkatołowa
ser camembert lub mozzarela albo łagodny żółty ser
Składników na tę pyszną zupę nie ma wielu. I równie niewiele jest czynności, które musimy dokonać by zrobić to smaczne danie. Zupa może być samodzielnym daniem obiadowym lub tylko preludium do drugiego dania.
Ale zaczynajmy… Kiełbasę drobno kroimy – może być tłusta, bo właśnie ten tłuszcz posłuży nam do podsmażenia cebuli. Ale nie może to być tania, niedobra kiełbasa – potrzeba jej niewiele na dodanie delikatnie uchwytnego smaku. Można dać wędzony boczek – centymetrowy plasterek, który obsmażamy na wolnym ogniu.
Obieramy cebulę i kroimy drobno, ale nie ma co przesadzać z szatkowaniem, gdyż całość będziemy miksować blenderem. Do kiełbasy lub boczku dodajemy cebulę i nieco zwiększamy gaz. Całość solimy, jeśli potrzeba podlewamy oliwą z oliwek lub masłem i smażymy, aż cebula zmięknie.
Gdy cebula jest miękka dolewamy wino – szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina będzie w sam raz. Podlewamy bulionem i dodajemy obrany, drobno pokrojony ziemniak. Ziemniak spełnia rolę zagęstnika – równie dobrze można go pominąć i dać mniej bulionu. Mi jednak konweniował akuratnie. Całość doprawiamy solą (w przypadku zupy cebulowej nie żałuję ni soli, ni pieprzu), pieprzem ziołowym bądź białym i dwiema szczyptami gałki muszkatołowej.
Gdy ziemniak jest miękki kończymy gotowanie. Przelewamy do naczynia, w którym będziemy miksować całość na krem.
Zupę cebulową podajemy w miseczkach, na wierzch wrzucamy grzanki, plaster sera – spróbujcie z camembertem. Do dekoracji zielony listek – bazylia, natka pietruszki – co macie w ziołowym ogródku. Smacznego!