Zupa cebulowa – krem

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 4 osób

    Zupa-krem z cebuli

    Zupa cebulowa

    SprawdzonePrzepisyNa.pl – ta nazwa nie jest przypadkowa. Zanim dodałem ten przepis wielokrotnie przetestowałem różne proporcje i wersje popularnej cebulówki. Prawda jest taka, że przepis na zupę cebulową – krem jest odmienny od tradycyjnej zupy cebulowej – francuskiej dumy narodowej. Dlaczego podaję swoją wersję? Bo jest pyszna, pożywna i nastraja optymistycznie do życia!

    Zakosztujcie pysznej zupy cebulowej! Potrzebujecie:

    15 małych cebul albo 4 duże
    6 cm dobrej kiełbasy
    250 ml białego wytrawnego wina
    2 l bulionu warzywnego
    1 średni ziemniak
    sól, pieprz biały lub ziołowy, gałka muszkatołowa
    ser camembert lub mozzarela albo łagodny żółty ser

    Cebulówka

    Zupa cebulowa – krem

    Składników na tę pyszną zupę nie ma wielu. I równie niewiele jest czynności, które musimy dokonać by zrobić to smaczne danie. Zupa może być samodzielnym daniem obiadowym lub tylko preludium do drugiego dania.
    Ale zaczynajmy… Kiełbasę drobno kroimy – może być tłusta, bo właśnie ten tłuszcz posłuży nam do podsmażenia cebuli. Ale nie może to być tania, niedobra kiełbasa – potrzeba jej niewiele na dodanie delikatnie uchwytnego smaku. Można dać wędzony boczek – centymetrowy plasterek, który obsmażamy na wolnym ogniu.
    Obieramy cebulę i kroimy drobno, ale nie ma co przesadzać z szatkowaniem, gdyż całość będziemy miksować blenderem. Do kiełbasy lub boczku dodajemy cebulę i nieco zwiększamy gaz. Całość solimy, jeśli potrzeba podlewamy oliwą z oliwek lub masłem i smażymy, aż cebula zmięknie.
    Gdy cebula jest miękka dolewamy wino – szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina będzie w sam raz. Podlewamy bulionem i dodajemy obrany, drobno pokrojony ziemniak. Ziemniak spełnia rolę zagęstnika – równie dobrze można go pominąć i dać mniej bulionu. Mi jednak konweniował akuratnie. Całość doprawiamy solą (w przypadku zupy cebulowej nie żałuję ni soli, ni pieprzu), pieprzem ziołowym bądź białym i dwiema szczyptami gałki muszkatołowej.
    Gdy ziemniak jest miękki kończymy gotowanie. Przelewamy do naczynia, w którym będziemy miksować całość na krem.
    Zupę cebulową podajemy w miseczkach, na wierzch wrzucamy grzanki, plaster sera – spróbujcie z camembertem. Do dekoracji zielony listek – bazylia, natka pietruszki – co macie w ziołowym ogródku. Smacznego!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: