Sałatka z awokado i prosciutto
Każdy z nas ma zapamiętane różne smaki, różne wydawałoby się karkołomne połączenia. Jednym z takich połączeń, które na pierwsze wrażenie jest dziwne jest połączenie ogórka z miodem. I na tym połączeniu oraz słonecznych, włoskich dodatkach opiera się sałatka z awokado i prosciutto.
Wszystkie składniki sałatki z awokado i prosciutto, to:
250g pomidorków koktajlowych cherry
kilka listków sałaty lodowej
10 dag szynki prosciutto (włoska dojrzewająca na słońcu np. prosciutto di Parma)
1 świeży ogórek
1 awokado
cytryna
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Myjemy dokładnie sałatę, pomidory i pozostałe warzywa. Ogórek obieramy, awokado obieramy i usuwamy pestkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek i awokado. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny i bierzemy się za przygotowanie dipu.
Sos do sałatki z awokado i szynki wiejskiej składa się z musztardy, miodu, oliwy i przypraw – soli i pieprzu. Musztardę bierzemy klasyczną, jeśli nie mamy miodu można dobrać musztardę miodową lub słodką. Jednak warto trzymać się przepisu, sekretnym składnikiem jest otarta skórka z cytryny, którą mieszamy razem pozostałymi składnikami.
Sałatkę polewamy sosem, by całość się przegryzła. Podajemy na talerzu, na który dodajemy różyczki z prosciutto. Italia zaklęta na talerzu – to sałatka z awokado i prosciutto di Parma, polecam razem z małżami po marynarsku i białym półwytrawnym winem. Tę sałatkę możecie także podać jako uzupełnienie pizzy.
Przepis na mule po marynarsku podałem wczoraj.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Zupa-krem z awokado i szynką
- Sałatka z bekonem i ananasem
- Halibut w cytrusach
- Sałatka wielowarzywna Babci
- Wykwintna pasta z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Tagi: awokado, cytryna, miód, ogórek, pomidorki koktajlowe, prosciutto, sałata lodowa