Surimi w pomidorach
Historia tego dania jest prosta. Jako fan frutti do mare szukam zawsze nowych dań w restauracjach. I tak trafiłem do restauracji, która serwowała coś podobnego, ale z trudno dostępnymi i drogimi składnikami. Przepis na paluszki krabowe w moim wykonaniu smakuje niewiele gorzej, a kosztuje zdecydowanie mniej. Wypróbujcie w waszej kuchni ten sprawdzony przepis – bez dodatku soli, bez zbędnego tłuszczu!
Niezbędne składniki do tego dania to:
150g paluszków krabowych surimi
czosnek – uczulam na sprawdzanie skąd pochodzi (byle nie Chiny…)
pomidory – dwie puszki bądź kartoniki gotowej pasty pomidorowej lub pomidorów drobno pokrojonych bez skórki
125g mozzarella
70-100ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
sok z cytryny
natka pietruszki
oliwa z oliwek – malutko, wręcz symbolicznie
bagietka – do podania na ciepło z masłem czosnkowym (można wykorzystać gotowe bagietki czosnkowe, serowe lub serowo-czosnkowe)
Danie robi się prosto – w moim ulubionym stylu – jednogarnkowo. Przepis realizujemy następująco – do garnka wlewamy odrobinę oliwy, tylko by rozlać ja po całym dnie. Drobno pokrojony czosnek smażymy dwie minuty na wolnym ogniu i dodajemy pomidory. W zależności, czy mamy pastę, czy pomidory pokrojone tak długo wszystko gotujemy, uzyskać dosyć gęstą konsystencję. Wtedy dodajemy wino, sok z połowy cytryny i pokrojone drobno paluszki krabowe. Gotujemy całość 5 minut i dodajemy pokrojoną w plastry mozzarelę, która ma się rozpuścić, dlatego całość dosyć często mieszamy. Na końcu dodajemy zieleninę – nać pietruszki.
Owoce morza kochają czosnek, wino, cytrynę i pietruszkę (nać). Ważne jednak, by nie przesadzić z proporcjami. Mój przepis na surimi w pomidorach proponuje na dwa kartoniki pomidorów: sok z połówki cytryny, 3-5 gałązek pietruszki, lampkę wina.
W tym czasie możemy przygotować bagietkę, z którą podamy potrawę. Proponuję podpiec pieczywo z masłem czosnkowym.
Gdy pieczywo mamy gotowe nasza praca jest zakończona. Wykładamy potrawę do misek i podajemy z bagietką oraz resztą wina. Smacznego!
Ten sprawdzony przepis na paluszki krabowe w pomidorach jest świetną propozycją na późny obiad, czy kolację przy świecach…
- Przepis na sałatkę z szparagami i surimi
- Homar
- Spaghetti z małżami w pomidorach
- Marynowane małże
- Spaghetti frutti di mare
Tagi: czosnek, mozzarella, paluszki krabowe, pomidory, wino
27 czerwca, 2011 o 22:08
Proste i jednoczesnie wykwintne. Godne polecenia w 100%.