Warzywna lasagna

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 100 minut | Porcja dla 8 osób

    Lasagna po zapieczeniu

    Zapieczona lasagna

    Lasagna kojarzy się z tłustym, ciężkim daniem. Czy można ją jakoś odchudzić? Oczywiście – z mięsa mielonego z szynki, z dodatkiem warzyw, bez beszamelu otrzymamy pyszne, sycące i stosunkowo mało kaloryczne danie. Taką lasagnę możemy podać zarówno na kolację jak i jako danie obiadowe.

    Niezbędne składniki do lasagny z cukinią:

    2 młode cukinie
    makaron lasagna
    500g mięsa mielonego chudego (np. z szynki)
    papryka czerwona
    kukurydza
    czarne oliwki
    pomidory lub pulpa pomidorowa
    2-3 średnie cebule
    sos sojowyocet balsamiczny
    rozmaryn, sól, pieprz, zioła prowansalskie

    Lasagna z warzywami

    Lasagna z cukinią

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną drobną cebulę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa – młode cukinie myjemy i kroimy na plastry o grubości 6-8mm, pomidory drobno kroimy, odsączamy oliwki i kukurydzę. Oliwki kroimy na odpowiadające nam cząstki – zazwyczaj będą to połówki. Paprykę myjemy, wybieramy gniazdo nasienne i kroimy na drobne kawałki.
    Gdy cebula zmięknie, ale nie będzie szklista, podlewamy ją sosem sojowym, dokładnie mieszamy i dodajemy mięso mielone. Aby potrawa była jak najmniej tłusta należy mięso wybrać i zmielić samemu, ewentualnie kupić chudsze mielone z szynki. Gdy mięso zaczyna zmieniać kolor podlewamy octem balsamicznym, wrzucamy pomidory, oliwki, kukurydzę i paprykę. Całość dokładnie mieszamy co jakiś czas i przesmażamy 10-15 minut.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy porcje makaronu, cukinię i sos mięsny. Cukinię delikatnie solimy, prószymy rozmarynem lub ziołami prowansalskimi. Układamy kilka warstw. Całość można przykryć niskotłuszczowym serem żółtym, który zastąpi beszamel.
    Zapiekanie trwa godzinę. Danie to bardzo dobrze komponuje się z sałatką z świeżych warzyw.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: