Grillowany pstrąg

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 25 minut | Porcja dla 1 osób

    Grillowany pstrąg

    Grillowany pstrąg

    Kochamy grillować! Coraz częściej grillowanie nie kojarzy się z kiełbasą, czy karkówką. Na grillu można łatwo przygotować pyszną rybę. Przepysznym daniem jest grillowany łosoś, ale równie pyszny jest pstrąg. Wystarczy trochę zachodu, by wykonać genialne grillowane danie – jakim jest grillowany pstrąg.

    Składniki na grillowanego pstrąga:

    pstrąg – jedna porcja na jedną osobę to ryba o wielkości 25-30 dag
    cytryna
    natka pietruszki
    masło
    przyprawy – pieprz cytrynowy, kolendra, sól, ewentualnie przyprawa grillowa

    W przygotowaniu pysznego grillowanego pstrąga, kluczem do sukcesu jest świeża ryba. Idealne są młode pstrągi o wielkości 25-30 dag. Rybę należy wypatroszyć, oczywiście można kupić już przygotowanego pstrąga. Nie musimy odcinać głowy, wystarczy przygotować natkę pietruszki, masło, cytrynę lub limonkę oraz kolendrę, sól i pieprz. Rybę wypełniamy gałązkami pietruszki, plastrami obranej cytryny, listkami kolendry oraz kilkoma płatkami masła. Można nałożyć skórkę z cytryny na rybę, łodygi pietruszki ułożyć wzdłuż ryby.

    Nafaszerowaną rybę zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut. Pstrąga można włożyć na grill lub do piekarnika. Tak przygotowana ryba ma skórę, która idealnie odchodzi od mięsa, a i ości łatwo oddzielić. Podajemy z cząstkami cytryny do skrapiania ryby.

    Wersja oldscholowa – pieczona ryba w żarze ogniska z takoż pieczonymi ziemniakami!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , ,

    Zostaw komentarz: