Grillowany pstrąg
Kochamy grillować! Coraz częściej grillowanie nie kojarzy się z kiełbasą, czy karkówką. Na grillu można łatwo przygotować pyszną rybę. Przepysznym daniem jest grillowany łosoś, ale równie pyszny jest pstrąg. Wystarczy trochę zachodu, by wykonać genialne grillowane danie – jakim jest grillowany pstrąg.
Składniki na grillowanego pstrąga:
pstrąg – jedna porcja na jedną osobę to ryba o wielkości 25-30 dag
cytryna
natka pietruszki
masło
przyprawy – pieprz cytrynowy, kolendra, sól, ewentualnie przyprawa grillowa
W przygotowaniu pysznego grillowanego pstrąga, kluczem do sukcesu jest świeża ryba. Idealne są młode pstrągi o wielkości 25-30 dag. Rybę należy wypatroszyć, oczywiście można kupić już przygotowanego pstrąga. Nie musimy odcinać głowy, wystarczy przygotować natkę pietruszki, masło, cytrynę lub limonkę oraz kolendrę, sól i pieprz. Rybę wypełniamy gałązkami pietruszki, plastrami obranej cytryny, listkami kolendry oraz kilkoma płatkami masła. Można nałożyć skórkę z cytryny na rybę, łodygi pietruszki ułożyć wzdłuż ryby.
Nafaszerowaną rybę zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut. Pstrąga można włożyć na grill lub do piekarnika. Tak przygotowana ryba ma skórę, która idealnie odchodzi od mięsa, a i ości łatwo oddzielić. Podajemy z cząstkami cytryny do skrapiania ryby.
Wersja oldscholowa – pieczona ryba w żarze ogniska z takoż pieczonymi ziemniakami!
Więcej sprawdzonych przepisów:- Ryba w zalewie octowej z ogórkami
- Ryby – dlaczego sięgać po ryby i przepisy na dania z ryb
- Karp w migdałach
- Zupa-krem z awokado i szynką
- Łosoś z ryżem w ziołach
Tagi: cytryna, kolendra, natka pietruszki, pstrąg, ryba