Zapiekana brukselka
Przepis na zapiekankę z brukselki jest efektem spontaniczności – po prostu znalazłem bardzo ładną brukselkę w sklepie, dokupiłem mięso mielone (z szynki o małej zawartości tłuszczu), resztę składników dobrałem z tego, co zazwyczaj jest w domu. Chyba każdy lubi zapiekanki – ja na przykład lubię zrobić więcej na obiad i mieć z głowy problem z kolejnym posiłkiem.
Zapiekana brukselka z mięsem mielonym – składniki:
1kg brukselki
50dag mięsa mielonego chudego
2 cebule
7 dag boczku wędzonego
puszka pomidorów lub kartonik pasty pomidorowej
20 dag sera żółtego
rozmaryn, cząber, sól, pieprz, ewentualnie ocet balsamiczny i suszone pomidory
Przepis na zapiekankę zaczynamy od wstawienia wody do podgotowania brukselki. Nim eoda się zafotuje – myjemy i czyścimy kapustki. Można przekroić je na połówki (później nie będzie problemu z krojeniem gorących brukselek).
Na patelni na małej ilości oliwy smażymy boczek wędzony, pokrojony bardzo drobno. Obieramy cebulę, szatkujemy ją i dodajemy na patelnię. Gdy cebulka zmięknie dodajemy suszone pomidory (dodatek opcjonalny, lecz wart dodania) i mięso mielone. Cebulę i mielone można doprawić sosem sojowym bądź solą oraz octem balsamicznym. Nie polecam gotowych mieszanek do mięsa mielonego, bo lubię każde danie doprawić indywidualnie.
Gdy mięso zmieni kolor i będzie dobrze podsmażone możemy przystąpić do układania w naczyniu żaroodpornym zapiekanki.
Układamy na spodzie brukselki, podlewamy sosem pomidorowym (pasta z kartonika), układamy warstwę z połowy mięsa i na górę znów układamy brukselkę z sosem pomidorowym, posypujemy rozmarynem, odrobiną cząbru, kto lubi może doprawić po swojemu np. pieprzem i słodką papryką. Dajemy drugą porcję mięsa i na całość układamy brukselkę, wylewamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Całość należy zapiekać w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza około godziny, by brukselka odpowiednio zmiękła i przeszła smakiem całej potrawy.
Niektórzy przygotowują sos osobno z śmietaną i startym drobno serem – ja nie daję śmietany – po co dodatkowy tłuszcz?
Więcej sprawdzonych przepisów:- Zapiekanka z bakłażanem
- Musaka
- Faszerowana cukinia
- Sprawdzony przepis na pizzę
- Pasta z ricottą i warzywami
Tagi: boczek wędzony, brukselka, mięso mielone, ser żółty