Chińska potrawka z kurczaka
Zapewne wielu osobom kuchnia chińska kojarzy się z ryżem i sosem słodko-kwaśnym ze słoika. Ale oczywiście można inaczej! Polecam smaczne danie obiadowe z kurczakiem w chińskim stylu, przepis wykorzystuje łatwo dostępne składniki.
Potrawka z kurczaka po chińsku jest daniem obiadowym szybkim do wykonania. Nie potrzebujemy marynować mięsa, warzywa bierzemy z mrożonki. Smak nadaje przyprawa pięć smaków chińskich, a całość wykonuje się łatwo i szybko.
Polecam potrawkę z kurczaka w chińskim stylu.
Niezbędne składniki potrawki z kurczaka po chińsku to:
40 dag filetów z kurczaka
mieszanka warzyw chińskich – mrożonka – pół opakowania
4 plastry ananasa z puszki
oliwa,
2 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego,
przyprawa pięć smaków chińskich,
ryż
Filet z kurczaka płuczemy pod wodą, kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Na patelni lub woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso. Obsmażamy mieszając dwie minuty po czym podlewamy sosem sojowym, dodajemy pół łyżeczki przyprawy pięć smaków chińskich – świetny dodatek do kuchni chińskiej. Smażymy dalej, gdy kurczak jest dobrze ścięty dodajemy drobno pokrojone plastry ananasa i kilka łyżek soku ananasowego. Podkręcamy mocniej gaz i dodajemy mrożone warzywa.
W tym czasie wstawiamy wodę na ryż, gdyż potrawka z kurczaka w chińskim stylu idealnie się komponuje z ryżem.
Kurczak z warzywami podlewamy jeszcze sosem z ananasa, doprawiamy przyprawą pięć smaków. Dobry dodatkiem są także świeże kiełki soi (oczywiście z własnej hodowli).
Potrawkę z kurczaka podajemy z (najbardziej kojarzonym z kuchnią chińską) ryżem.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Tajnawinie
- Potrawka z kurczaka z kiełkami
- Kurczak orient
- Kurczak w sosie teriyaki
- Kurczak w brzoskwiniach z nutą wanilii
Tagi: ananas, kurczak, mieszanka chińska, pięć smaków chińskich, ryż