Tajnawinie
Dzisiejsza potrawa jest daniem z cyklu „nawinie” – co się na winie… Łączy w sobie smaki tajskie z tym co znalazłem w lodówce. Z prostych składników, egzotycznych dodatków można wyczarować w pół godziny bardzo smaczne danie. A co znalazłem w lodówce, by wyczarować danie obiadowe w tajskim stylu? Warto wspomnieć, że jest to danie wegetariańskie.
Składniki na wegetariańskie danie kuchni tajskiej – tajnawinie:
1 średnia cebula
250g mrożonki chińskiej
3 grzyby mun
1 świeży pomidor
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
tajski sos rybny
sos chili słodki
przyprawa „pięć smaków”
4 łyżki kukurydzy w zalewie
ryż
Danie można przygotować w woku lub na patelni. Jeśli mamy grzyby mun, wtedy przed przygotowanie całości należy grzyby namoczyć we wrzątku. Na początku podsmażamy cebulę na małym ogniu i z małą ilością oliwy. Nie solimy cebuli. Gdy warzywo będzie miękkie i zacznie się złocić, wtedy dodajemy mieszankę warzyw chińskich. Mieszanka może być ze słoika lub wykorzystajmy mrożonkę. Całość podlewamy tajskim sosem rybnym, który doda smaku oraz zastąpi sól. Do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. A w drugim naczyniu gotujemy ryż. Do ryży można dodać kurkumę by nadać mu smak i piękny żółty kolor.
Przygotowywane na patelni danie podlewamy słodkim sosem chili. Kiedy warzywa staną się gęste podlewamy je wodą, dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, posypujemy sporą ilością przyprawy „pięć smaków chińskich”, podlewamy szklanką wody, dodajemy kukurydzę i mieszamy dokładnie. Potrawę na patelni gotujemy na wolnym ogniu, redukując wodę by sos stał się dosyć gęsty.
W około pół godziny gotowy ryż i gęsty sos warzywny w tajskim stylu. To pyszne, dobrze doprawione, wegetariańskie danie jest idealne na obiad. Jeśli macie ochotę na danie mięsne, wtedy razem z warzywami dodajcie pokrojonego kurczaka. Ja osobiście żałuję, że nie miałem krewetek.
- Chińska potrawka z kurczaka
- Potrawka z kurczaka z kiełkami
- Pyszne sprawdzone żeberka w miodzie
- Pomysły na szybkie dania z makaronem
- Orientalna miruna
Tagi: cebula, grzyby mun, kukurydza, pięć smaków chińskich, pomidory, ryż