Dip z bakłażana z czosnkiem

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 1 osób

    Częstymi propozycjami w greckiej kuchni są dipy. Bardzo popularnym warzywem jest tam bakłażan, dlatego dziś przepis na dip z bakłażana z czosnkiem. Jest to klasyczny grecki dip idealny do krakersów z sezamem, grillowanej papryki czy pieczywa.

    Kuchnia grecka mi nieodmienne kojarzy się z oliwą z oliwek, na świecie najwięcej jej używa się właśnie w kuchni greckiej – mniej na kontynencie, najwięcej na Krecie. Tamtejsza oliwa jest wyśmienita do przepisu na dip z bakłażana.

    Niezbędne składniki dipu z oberżyny (inna nazwa bakłażana):

    2 duże bakłażany
    50 ml oliwy extra virgin
    pół cytryny
    150 ml jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki, mielony kminek, sól, pieprz

    Przepis na dip bakłażanowy zaczynamy od nakłucia tego warzywa widelcem, ułożeniu na blasze do pieczenia i …pieczenia. Czas pieczenia to trzy kwadranse w mocno nagrzanym piekarniku (około 190 st. C.). Po wyjęciu bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.

    Miąższ smażymy na patelni przez 5 minut na rozgrzanej uprzednio oliwie. Przekładamy do miksera, dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy na gładką pastę. Podczas miksowania dodajemy grecki jogurt, mielony kminek, drobno starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

    Dip jest gotowy, przed podaniem schładzamy go w lodówce przez godzinę. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

    Dip z bakłażana podajemy z krakersami sezamowymi, papryką – polecam grillowaną, czy z pieczywem.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , ,

    Zostaw komentarz: