Dorada pieczona
Na blogu sprawdzone przepisy na… znajdują się tylko …sprawdzone przepisy. Wiele z nich jest szybkich, prostych i łatwych do zrobienia. A do tego wszystkie dania są smaczne! Z sporym zdziwieniem odkryłem, że wiele dań to potrawy z ryb. Dlatego dziś – kolejna ryba. Tania, szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
Dorada – ulubiona ryba starożytnych Rzymian bo na nią dziś przyszła pora, jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich. Spożywa się ją grillowaną lub pieczoną. A od kilku lat bez problemu można świeżą doradę kupić w Polsce. Jeżeli macie sprawdzonego i zaufanego sprzedawcę – to ryba ta jest doskonałym składnikiem do sushi.
Pieczona dorada, obiad dla dwóch osób:
2 dorady 30-40 dag
6-8 ziemniaków
oliwa, sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie pieczonej dorady jest bardzo proste. Ryby nie musimy marynować, czy mocno doprawiać. Aby obiad był pełny, proponuję zapiekać ją z ziemniakami i podawać z warzywną surówką.
Zaczynamy od umycia i przekrojenia ziemniaków. Połówki smarujemy oliwą, posypujemy odrobiną soli i rozmarynu. Układamy na blachę, tak by zostało miejsce dla ryb. Kartofle zapiekamy około 20 minut. W czasie tym przygotujemy rybę.
Doradę patroszymy, ale pozostawiamy głowę. Nacinamy skórę smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Tak samo delikatnie doprawiamy wnętrze ryby. Rybę dokładamy do ziemniaków, całość zapiekamy 20 minut. Otrzymując gotowe danie – zapiekane ziemniaki z doradą.
Całość podajemy z surówką warzywną.
22 września, 2015 o 14:43
może byś do pracy coś zrobił do jedzenia a nie się obijasz…