Drinki na bazie rumu
Na jednej z wcześniejszych stron polecam ulubione drinki, teraz czas na wybrane drinki z rumem. Szczególnie polecam rum z napojem imbirowym. Sprawdźcie poniższe receptury na drinki na bazie rumu.
Rum z korzennym napojem imbirowym
Składniki:
150 ml napoju imbirowego (np. Old Jamaica Ginger Beer), 50 ml rum – ciemny lub jasny, 1 limonka (ostatecznie cytryna), kruszony lód.
Jest to jeden z moich ulubionych drinków na bazie rumu. Podstawą jest złoty rum (np. Bacardi) oraz napój imbirowy. Ważne jest, by nie było to piwo zbożowe aromatyzowane imbirem (większość tego co w Polsce można kupić to właśnie aromatyzowane piwo). Napój imbirowy musi mieć dopisek „root ginger”, ale zapewne będzie też nazwa ginger beer soda.
Receptura drinka rum z napojem imbirowym jest następująca:
Do szklanki highball wrzucamy kruszony lód (do 1/3 wysokości). Kroimy limonkę na pół, jedną połówkę wyciskamy na kruszony lód, drugą kroimy na ćwiartki i wrzucamy do szklanki. Wlewamy rum do szklanki, uzupełniamy napojem imbirowym. Drink gotowy.
Rum z sokiem ananasowym – Flamingo
Składniki:
40 ml jasnego rumu, 120 ml soku ananasowego, 10 ml soku z limonki (ostatecznie z cytryny), 10 ml syropu grenadine, 5 kostek lodu.
Flamingo to prosty drink na bazie rumu. Do shakera wkładamy kostki lodu i wlewamy składniki – jasny rum, sok ananasowy, sok z limonki oraz syrop. Całość mieszamy w shakerze w klasyczny sposób – 8-10 sekund. Przelewamy do szklanek highball przez sitko barmańskie.
Drinka można wykonać także w wersji „sunrise” – do shakera nie dodajemy syropu grenadine, który wlewamy na końcu do highballa, by uzyskać efekt jak w tequili sunrise.
Robinson Crusoe
Składniki:
40 ml jasnego rumu, 40 ml soku anansowego, 4 kostki lodu.
Robinson Crusoe to prosty, średnio mocny drink na bazie rumu jasnego typu short. Całosć przygotowujemy w shakerze. Wrzucamy wszystkie składniki do shakera, mieszamy energicznie. Gotowy drink przecedzamy do kieliszka koktajlowego lub shot.
Kawa z rumem
Składniki:
30 ml jasnego rumu, 30 ml kawy (espresso lub americano), 5 ml syropu cukrowego, kilka kostek lodu.
Czarna Róża to short drink na bazie rumu i kawy. Ciekawe połączenie – w przeciwieństwie do herbaty z rumem – kawę podajemy zimną.
Drink mieszamy w shakerze – wkładamy kostki lodu, wlewamy zimną kawę, rum oraz syrop cukrowy i mieszamy 8-10 sekund. Drink przelewamy do kieliszka koktajlowego.
18 stycznia, 2015 o 20:48
Proste i smaczne przepisy