Fasola Jaś inaczej
Dlaczego tytuł tego przepisu na fasolę brzmi „Fasola Jaś inaczej”? Dlatego, że większość osób kojarzy fasolę Jaś z fasolką po bretońsku. To bardzo popularne danie obiadowe, w każdym barze przydrożnym znajdziemy fasolkę, także popularna to potrawa jest w kuchni brytyjskiej. Ale ja zaproponuję fasolę Jaś w innym przepisie.
Danie jest czasochłonne, ale warto popróbować fasoli w pomidorach z cynamonem, choćby dla samego oryginalnego smaku. Wszak połączenie fasoli, pomidorów i cynamonu na pierwszy rzut oka zaskakuje.
Popróbujcie zrobić Jasia według tego przepisu, potrzebne będzie:
400g fasoli Jaś
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
800g soczystych pomidorów (mięsistych)
przyprawy: cukier, oregano, cynamon, natka pietruszki, sól, pieprz
Jak to zwykle w przypadku fasoli jest – danie zaczynamy dzień wcześniej od przepłukania ziaren i namoczenia w wodzie. Następnego dnia Jasia gotujemy w niesolonej wodzie 45 minut. Fasola nie będzie miękka, ale się tym nie przejmujemy …tylko rozgrzewamy piekarnik. Idealna temperatura to 180 stopni.
Podczas gotowania fasoli, przygotowujemy warzywa – kroimy drobno cebulę i czosnek. Obieramy ze skórki pomidory i kroimy dosyć drobno. Jeśli mamy mięsiste pomidory, wtedy skóra nie jest problemem – nie trzeba jej obierać.
Czas na przygotowanie sosu na dużej patelni. Przygotowane cebulę i czosnek smażymy na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie już złota, a czosnek jeszcze nie brązowy, dodajemy przecier pomidorowy.
Podsmażamy całość minutę nie zwiększając ognia, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, tyle samo suszonego oregano, odrobinę cynamonu, pokrojoną natkę pietruszki – około 5 łodyg z liśćmi. Mieszamy i dodajemy pomidory.
Odsączamy fasolę i dodajemy do patelni z sosem warzywnym. Dopiero teraz całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i przygotowaną potrawę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Dzięki pomidorom fasola zmięknie a dzięki przyprawom potrawa nabierze zapachu, który rozejdzie się przyjemnie po kuchni.
Przed podaniem danie należy udekorować listkami pietruszki i posypać odrobiną pokrojonej natki. A po konsumpcji sami odpowiemy na pytanie, czy od czasu do czasu nie jest warto przygotować to smaczne, bezmięsne danie?
Więcej sprawdzonych przepisów:
- Fasola po grecku
- Spaghetti alla puttanesca
- Pomysły na szybkie dania z makaronem
- Spaghetti frutti di mare
- Studenckie risotto
Tagi: cebula, cukier, cynamon, czosnek, fasola, natka pietruszki, oregano, pomidory