Fasola po grecku
W naszych zwariowanych czasach liczą się szybkie posiłki. Sporą zaletą są też dania, które wybornie smakują zarówno zimne jak i ciepłe. Przepis na fasolę po grecku, to przepis na danie, które spełnia ten warunek. Fasola po grecku jest smaczna zarówno po ugotowaniu, jak i na zimno następnego dnia. Fasolę bierzemy z puszki – nie wymaga czasochłonnego namaczania i gotowania.
To kolejne danie obiadowe kuchni śródziemnomorskiej, które prezentuję, wymagane składniki to:
2 puszki białej fasoli cannellini
0,5l wywaru warzywnego lub bulionu
średnia cebula
cytryna
25g dużych czarnych oliwek (drylowanych)
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
liść laurowy, świeże oregano
Przepis na fasolę po grecku zaczynamy od odcedzenia i przełożenia fasoli cannellini do garnka. Wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy starte ząbki czosnku i gotujemy 4-5 minut na małym ogniu, często mieszając.
Po tym czasie nie zwiększając gazu, dolewamy bulion warzywny, przecier pomidorowy, liść laurowy, 2 gałązki świeżego oregano i drobno pokrojoną cebulę. Całość dobrze mieszamy i gotujemy około pół godziny. Dodajemy sok z połowy cytryny, gotujemy dalej – do czasu, aż zgęstnieje sos. Co jakiś czas fasolę z pozostałymi składnikami mieszamy.
Gdy mieszanina będzie gęsta doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy spore oliwki, przekrojone wzdłuż na dwie części. Danie jest gotowe.
Więcej sprawdzonych przepisów:
- Fasola Jaś inaczej
- Leszcz w pomidorach w klimacie greckim
- Zupa z fasolki szparagowej
- Genialna zupa pomidorowa
- Musaka
Tagi: cytryna, czarne oliwki, fasola