Faszerowana cukinia
Dzisiejsze danie jest świetną propozycją dla wszystkich zapracowanych osób. Danie obiadowe z cukinią i kolacja (spaghetti) w jednym. Co więcej farsz mięsny można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Sprawdzony przepis na mięso mielone, które można wykorzystać nie tylko do faszerowania cukinii, ale także jako podstawę sosu do spaghetti, jako górę do pizzy, ale także następnego dnia położyć na kanapkę, dodać ser, szybko zapiec i mieć smaczne, pożywne śniadanie. Farsz można na śniadanie zalać jajkami i mieć omlet!
Jak przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym?– Potrzebne składniki do tego przepisu to:
2 cukinie
40-50 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
200 ml wina (polecam czerwone)
10 dag boczku wędzonego
3-4 suszone pomidory
oliwa, ocet balsamiczny, tymianek
ser – grana padano, parmezan lub polski żółty – co akurat jest w lodówce
Cukinię nadziewaną zaczynamy od przygotowania farszu. Całość przygotujemy na jednej patelni. Na małym ogniu rozgrzewamy oliwę, czosnek kroimy bardzo drobno, lub wyciskamy na patelnię. Kroimy boczek na bardzo małe kawałki i dodajemy na patelnię. Kroimy drobno cebulę i dorzucamy do czosnku i wędzonego boczku. Jeśli mamy suszone pomidory z oliwy, wtedy dodajemy je razem z boczkiem wędzonym.
Gdy cebula zacznie mięknąć, dokładamy mięso mielone. Jak zawsze polecam wybieranie lepszego jakościowo, nie tłustego mięsa. Ideałem jest kupno mięsa, które sami zmielimy w domu. Gdy mięso dołożone na patelnię zacznie zmieniać kolor dodajemy wino. Jeśli mamy suszone pomidory nie z oliwy, wtedy dodajemy je razem z winem. Przyprawiamy tymiankiem.
Całość smażymy do czasu odparowania wina.
W tym czasie myjemy dokładnie cukinię, odcinamy końcówki, wybieramy gniazdo nasienne, robiąc miejsce dla farszu. Warzywo układamy na blachę, delikatnie solimy. To jedyna sól, której używam. Jeśli lubicie ser, wtedy proponuję położyć plaster na cukinii, a dopiero potem farsz.
Nafaszerowaną cukinię zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym posypujemy serem i zapiekamy do czasu, aż cukinia nie zmięknie (około 10 minut).
Podajemy z zapiekanymi ziemniakami lub sałatką z świeżych warzyw z octem balsamicznym.
- Faszerowana papryka
- Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
- Jajecznica a la Pablo
- Jajka sadzone na chorizo z warzywami
- Warzywne cannelloni
Tagi: boczek wędzony, cukinia, mięso mielone, wino
25 grudnia, 2014 o 06:39
Zapraszam do obejrzenia filmu z przepisem na jajka faszerowane.