Hamburger
Hamburger – danie narodowe Amerykanów i wszelkich nacji zamieszkujących Stany Zjednoczone Ameryki Północnej… Danie, które może być obiadem, kolacją a także przekąską… Danie, które najczęściej kupujemy jako fastfood i będzie to kulinarna zgroza… A można inaczej!
Smaczny hamburger – składniki na 6 sztuk:
500g mięsa wołowego do zmielenia, ja użyłem mięsa mielonego z szynki, ale może być łopatka, czy rostbef – warto zadbać o jak najlepsze jakościowo mięso
1 jajko
sos worcestershire,
tymianek, lubczyk, majeranek, sól, pieprz lub inne wasze ulubione zioła
1 średnia cebula
1 pomidor
ser żółty – dowolny wasz ulubiony – ja użyłem grana padano
3 plastry boczku wędzonego
sałata masłowa lub inna wasza ulubiona
ogórek konserwowy
6 bułek – waszych ulubionych
Jak widzicie składniki na hamburgery możecie dobrać pod siebie. Aby uzyskać najlepszy dla siebie smak, sami doprawcie mięso. Mielone mięso mieszamy z całym jajkiem, sosem worcestershire, ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Ja dodałem do połowy mięsa tymianek, do drugiej starłem jeszcze ćwierć cebuli i dwa ząbki czosnku. Mięso należy dokładnie wymieszać i ręką uformować 6 hamburgerów. Wielkość dostosowujemy do przekroju bułki.
Boczek wędzony kroimy na plastry, aby łatwiej spożywać można je pokroić w paski.
Na grillu lub patelni grillowej, grillujemy boczek wędzony, a później wkładamy kotlety. Mięso nie może być spalone – gdy zetnie się połowa mięsa, od razu przekładamy na druga stronę. Nie ma nic gorszego niż spalony hamburger!
W tym czasie myjemy warzywa, obieramy cebulę, ogórka kroimy wzdłuż. Kroimy bułki, smarujemy dolną połówkę masłem, układamy sałatę, paski grillowanego boczku, ścieramy ser i układamy na nim kawałki ogórka. Na górę układamy gorące hamburgery, możemy dać plaster sera (lub znów odrobinę startego) oraz obowiązkowo plaster cebuli i pomidora. Podajemy z drugą częścią bułki.
Do hamburgerów świetnie pasuje piwo – z braku amerykańskiego – polecam równie popularne w Stanach – meksykańskie.
Ilu kucharzy, tyle może być pomysłów na hamburgera – najważniejsze, że samemu można szybko zrobić danie, które położy na łopatki wszelkie bary i „szybkie restauracje”…
- Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
- Faszerowana cukinia
- Sałatka z bekonem i ananasem
- Zupa cebulowa – krem
- Faszerowana papryka
Tagi: boczek wędzony, bułka, cebula, jajko, ogórek konserwowy, pomidor, sałata masłowa, ser żółty, wołowina, worcestershire