Karkówka duszona w warzywach
Przepis na karkówkę duszoną w warzywach jest dobrym pomysłem na danie obiadowe. Danie to ma jedną wielką zaletę, gdyż można zrobić je w jednej patelni. Przygotowanie mięsa nie jest trudne, aczkolwiek jest czasochłonne. Ale efekt końcowy wart jest tej pracy. Karkówka w warzywach zaspokoi gust każdego miłośnika mięsa.
Przepis na karkówkę w warzywach wymaga:
1kg karkówki
100 ml oliwy z oliwek
10 ml sos sojowy
25 ml octu balsamicznego – aceto balsamico di Modena
przyprawy do marynaty – sól, pieprz, majeranek, czosnek, słodka papryka, suszone pomidory, musztarda angielska (proszek),
6 pomidorów koktajlowych (można zastąpić zwykłymi)
2 cebule
2 średnie marchwie
1 papryka czerwona
ziemniaki
Przygotowanie karkówki zaczynamy od pokrojenia mięsa na plastry grubości 1 do 1,5 cm. W misce przygotowujemy marynatę do karkówki – oliwę z oliwek, sos sojowy mieszamy z octem balsamicznym. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością majeranku, słodką papryką, łyżeczką angielskiej musztardy oraz suszonym czosnkiem. Kroimy pomidorki koktajlowe na ósemki i również wkładamy do marynaty. Plastry karkówki dokładnie nacieramy marynatą i układamy w misce. Całość polewamy resztą marynaty i odkładamy na odpowiedni długi czas – może to być to godzina, ale lepiej jeśli karkówka poleży kilka godzin.
Gdy mamy już zamarynowane mięso, zabieramy się za przygotowanie warzyw. Kroimy paprykę w paski, które przekrawamy na połowę, Cebulę obieramy i kroimy w plastry, marchewkę i ziemniaki kroimy w drobne plasterki.
Rozgrzewamy patelnię z małą ilością oliwy. Układamy mięso i obsmażamy równomiernie z każdej strony. Gdy mamy obsmażoną karkówkę, wtedy wlewamy na patelnię resztę marynaty, wrzucamy przygotowane warzywa oraz drobno pokrojone suszone pomidory (nie muszą być z oliwy) i podlewamy wodą tak, by całość była prawie przykryta. Dusimy na małym gazie do czasu odparowania większości wody, tak by sos był gęsty a mięso miękkie, zwykle potrzeba 60-80 minut. Dzięki dodatkowi warzyw i ziemniaków całość obiadu mamy gotową z jednego garnka!
Danie obiadowe z jednego garnka – karkówka w warzywach to świetna propozycja – polecam!
Ta marynata do karkówki nadaje się także do pieczenia całego mięsa – mięso nacieramy marynatą, możemy w mięso wdusić plastry lub całe ząbki czosnku. Podstawą doprawienia karkówki jest czosnek, papryka, sól, pieprz i majeranek.
Więcej sprawdzonych przepisów:Tagi: cebula, karkówka, marchew, papryka, pomidorki koktajlowe