Czym są kiełki, jakie mają właściwości?
Sporą popularnością ostatnimi czasy cieszą się kiełki, które są kilkudniowymi roślinkami uprawianymi z specjalnie przygotowanych nasion, nie wysianych do ziemi tylko uprawiane w specjalny sposób. W hipermarketach można kupić gotowe kiełki, ale lepszą propozycją są nasiona na kiełki. Nasiona z których bez większych nakładów finansowych i czasowych możemy sami wyhodować kiełki. Jest to świetne uzupełnienie w kuchni. Każdy przepis na mięso, większość potraw czy sałatek może być mądrze uzupełniona kiełkami. Niezwykle zdrowe i smaczne, własnoręcznie uprawiane kiełki wpłyną niezwykle dobrze na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierające sporo witamin – głównie A, B, C i wielu innych, bogate w ważne i pożądane pierwiastki, sole mineralne i mikroelementy kiełki są zbawienne dla ludzkiego organizmu. Spełniają funkcje regulujące (np. dynia) i wzmacniające funkcje organizmu (np. soczewica, burak), poprawiają przyswajalność potraw, potrafią wzmacniać ochronę organizmu i działać przeciwrakowo (np. kiełki brokuła – bogate w sulforafany, czy czarna rzepa). Inne kiełki polecane są dla kobiet w ciąży (np. lucerna), dla osób pragnących wzmocnić paznokcie, włosy, skórę (np. czarna rzodkiew, pszenica, rzeżucha), poprawiają pracę jelit i wątroby (np. wiesiołek). Jest to efekt tego, że z nasion dostajemy to co najlepsze i najważniejsze dla nowego życia – nowych roślin. Należy kupować nasiona tylko ze sprawdzonego źródła – są to nasiona specjalnie na kiełki, bez dodatku chemii. Warto je wyhodować samodzielnie, bo gotowe kiełki dostępne są w małym wyborze a nasion można kupić kilkadziesiąt rodzajów!
Sposób uprawy
Najprostsza metoda uprawy kiełków polega na użyciu kiełkownicy. Jest to urządzenie w którym nasiona przelewamy wodą i …to wszystko. Są różne typy kiełkownic w cenach od 20 do blisko 200 złotych. W domowej hodowli sprawdzają się tak samo dobrze te najtańsze jaki i najdroższe. Nasiona przelewa się 2-4 razy dziennie, wodą po przelaniu podlewamy kwiatki a pierwsze plony dostaniemy po 3-5 dniach w zależności od rodzaju nasion, temperatury i nasłonecznienia. Uprawy nie należy mieć na parapecie – najlepiej jest lekko ocienione miejsce, przelewać należy przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Inne rodzaje uprawy – to wysianie na ligninie – często na Wielkanoc hoduje się tak rzeżuchę. Na wilgotną ligninę wysypujemy nasiona i nakrywamy (nieszczelnie) przezroczystą folią. Podobnie można uprawiać nasiona na talerzyku, wtedy nasiona zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin (mniejsze ziarna 4, większe nawet na 12), po czym zakrywamy folią i co jakiś czas dolewamy trochę wody, by utrzymać odpowiednią wilgotność. Kolejne warianty to hodowla przy wykorzystaniu słoika, sitka etc. Jednak ja polecam kiłekownice. Czytajcie – znajdziecie info na temat poszczególnych nasion, ich właściwości i propozycje wzbogacania kiełkami potraw i przepisy na udaną uprawę kiełków.
A pod tym linkiem znajdziecie przepisy na dania z kiełami.