Kotlet z pieczarek
Czy ktoś z Was pamięta kotlety z sowy? Grzyby o olbrzymim i bardzo smacznym kapeluszu to coś, co zapamiętałem z młodości. Podróbką „schabowego” z czubajki kani jest swojska pieczarka smażona w panierce. Wiele razy spotkałem się z kotletem z tartych pieczarek – może dlatego, że nieczęsto można kupić pieczarki z dużym kapeluszem. jednak ja preferuję kotlet z całego kapelusza.
Składniki na kotlety z pieczarek:
4 pieczarki – duże, kapelusz o średnicy co najmniej 8cm
jajko
bułka tarta
grana padano lub parmezan
kolendra, sól, pieprz, słodka papryka
oliwa do smażenia
Danie jest szybkie – pieczarki czyścimy, osuszamy. Na talerzu przygotowujemy jajko –dokładnie roztrzepujemy białko z żłótkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kolendrą – koniecznie zieloną świeżą lub suszoną. W drugim naczyniu przygotowujemy bułkę tartą.
Pieczarki nie są tak płaskie jak sowy, więc je delikatnie ścinamy od strony blaszek, tak jednak aby zostawić miejsce na farsz.
Pieczarki dokładnie otaczamy w jajku i bułce i smażymy od strony blaszek na średnim ogniu. Po krótkim czasie przekładamy na drugą stronę, pozostałe jajko wlewamy w kapelusz, ścieramy ser grana padano, parmezan lub inny ulubiony. Po kilku minutach, gdy pieczarki będą dobrze obsmażone, ponownie je przekładamy szybkim ruchem, by ściąć jajko i ser.
Podajemy z sałatą, pieczonymi ziemniakami lub jako dodatek, np. do mięs.
Danie szybkie banalne i smaczne. Oczywiście tak samo można zrobić czubajki kanie.
- Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
- Risotto z kurkami
- Hamburger
- Risotto z dynią
- Penne rigate w sosie gorgonzola
Tagi: grana padano, jajko, kolendra, pieczarki