Kurczak po hiszpańsku z ziemniakami i chorizo
Danie kuchni hiszpańskiej, przepis na kurczaka z dodatkiem specyficznej typowo hiszpańskiej kiełbasy – chorizo. Jest to kiełbasa z wieprzowiny o mocnym, charakterystycznym zapachu i paprykowo-czosnkowym smaku. Potrawa ta jest banalna w przygotowaniu – w zasadzie wystarczy przygotować składniki i włożyć do piekarnika.
Tu kupisz chorizo i wiele innych pysznych wędlin! POLECAM!!
Przepis na kurczaka po hiszpańsku z chorizo wymaga:
12 udek kurczaka
¾ kg kiełbasy chorizo – ewentualnie można zastąpić kiełbasą paprykową, czy podwawelską, toruńską, ale chorizo można kupić w Polsce!
1kg ziemniaków
2 czerwone cebule
oliwa z oliwek, oregano
pomarańcza – dokładnie myjemy i ścieramy skórę oraz wyciskamy sok
Przygotowanie tego dania obiadowego jest proste. Rozgrzewamy piekarnik i przygotowujemy formy do pieczenia.
Obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Kiełbasę kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę obieramy i siekamy dosyć grubo.
Skrapiamy dokładnie kurczaka oliwą i układamy na formie do pieczenia skórą do góry. Ustawiamy gaz na 200 st. C. Dokładamy cebulę, ziemniaki i kiełbasę do kurczaka i posypujemy delikatnie solą, oregano oraz startą skórką pomarańczy.
Zapiekamy całość przez 30 minut, wtedy podlewamy całość sokiem z pomarańczy i kontynuujemy pieczenie kolejne pół godziny.
Efekt końcowy – smaczne danie obiadowe i mało naczyń do mycia!