Kurczak w brzoskwiniach z nutą wanilii
Kiedyś kupno wanilii w sklepie byłoby nie pomyślenia. Obecnie zakup laski wanilii nie jest trudny. Odstraszyć może cena, ale warto choć raz na jakiś czas dokonać zakupu, by zrobić kurczaka w brzoskwiniach z nutą wanilii. Danie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Kurczak w brzoskwiniach to danie obiadowe, które zdobędzie serca najmłodszych smakoszy, ale nie tylko. Potrzebujemy kilku składników, by wyczarować to pyszne danie.
Przepis na kurczaka w brzoskwiniach z nutą wanilii – składniki:
1 cały filet z kurczaka
5 świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń w syropie
50 ml białego wina
200 ml bulionu warzywnego
laska wanilii
sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje – ja dzielę na osiem części, które posypuję solą i pieprzem ziołowym oraz białym lub czarnym pieprzem. Lubię dać sporo pieprzu, bo fajnie kontrastuje smak brzoskwiń z wyraźną nutą pieprzu.
Przygotowujemy sos – bulion (może być z kostki) mieszamy z winem. Kroimy wanilię i wydobywamy ziarenka ze środka, całość (laskę i ziarenka) dodajmy do sosu. Jeśli mamy świeże brzoskwinie, wtedy dodajemy do sosu łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego). Jeśli mamy brzoskwinie w zalewie, wtedy dodajmy kilka łyżek soku zamiast cukru.
Ja tę potrawę robię w woku, w którym rozgrzewam sos. W tym czasie dokładnie i mocno rozbijam mięso kurczaka, składam ubitego kurczaka na pół i jeszcze delikatnie łączę mięso kilkoma uderzeniami. Tak przygotowany kurczak będzie rozpływał się w ustach. Kto lubi może dodatkowo filety oprószyć ziołami – oregano lub prowansalskimi.
Gdy sos jest gorący, a kurczak gotowy, wtedy wkładamy go do sosu, by się ugotował. Jedna brzoskwinię kroimy na drobne kawałki i dodajmy do naczynia, resztę należy pokroić na pół i dodać do przygotowywanego dania obiadowego.
Potrawa potrzebuje 15-20 minut by mięso dokładnie się ścięło a wszystkie smaki się połączyły w smaczną całość. Kurczaka w brzoskwiniach z wanilią podawać z ryżem parabolicznym lub brązowym.
- Kurczak z owocami i ryżem
- Kurczak z ryżem
- Paella mixta con gambas
- Chińska potrawka z kurczaka
- Kurczak w sosie teriyaki
Tagi: brzoskwinie, bulion, kurczak, wanilia, wino
11 stycznia, 2012 o 20:34
robię go co jakiś czas, bardzo mi smakuje..;)
11 sierpnia, 2016 o 11:50
Podobnie można zrobić z rybą – zamiast kurczaka użyć polskiego dorsza – świeżego, wyfiletowanego.