Kurczak w sosie teriyaki
Przepis z serii „smaki podróży”. Kuchnia azjatycka kojarzy się przede wszystkim z chińszczyzną. Jednak od kilku już lat coraz większą popularność zdobywa kuchnia japońska. I właśnie ta receptura to przepis na japoński klimat w naszej kuchni. Danie proste i szybkie. W skróconej wersji nie wymaga wiele zachodu i trudno dostępnych, czy drogich składników. Jak zrobić kurczaka w sosie teriyaki – sprawdźcie przepis na kurczaka w japońskim stylu, potrzebujemy:
50dag filet z kurczaka
gotowy sos teriyaki – podaję również jak samemu zrobić ten sos
suszone pomidory – mogą być w oliwie, ale tutaj polecam sam such z woreczka
dwie suszone papryczki peperoncino,
oliwa z oliwek,
cebula
ryż lub ziemniaki
Przepis na kurczaka zaczynamy od umycia filetów, odkrojenia żyłek i ewentualnych chrząstek i pokrojenia na małe kawałki. Mięso przekładamy do miski i zalewamy sosem teriyaki – odstawiamy w tej marynacie. Nie potrzeba niczym więcej doprawiać.
Jeśli nam się spieszy – mięsa możemy nie marynować (sos dodać do kurczaka już na patelni), ale najlepszy smak przychodzi z czasem…
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę – drobno pokrojoną. Dodajemy suszone pomidory – jeśli są z oliwy to kroimy je drobno, jeśli z woreczka to mamy już odpowiedni drobne formy. Gdy cebula jest miękka, wtedy dodajemy kurczaka, smażymy i dodajemy peperoncino. Z papryczką należy uważać, gdyż jest ostra a jej smak nie ma przebić smaku sosu. Gdy mięso się dobrze zetnie trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami. Te ostatnie nie są zbyt japońskie, ale dobrze współgrają z tym daniem.
A jaki jest mój przepis na sos teriyaki? Hmmm… Polecam gotowy sos ze względu na to, że w Polsce dostaniemy go bez kłopotów w każdym lepszym markecie. Trudnij zdobyć składniki na ten sos, który jest bardzo prosty. Po prostu bierzemy pół szklanki sosu sojowego (ciemnego) oraz pół szklanki mirinu – wina ryżowego (słodkiego). Na taką ilość płynów potrzeba dwie łyżki cukru (niezły jest brązowy). Składniki łączymy w rondlu na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Cukier musi być dobrze rozpuszczony. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze kilka minut.
Prawda, że łatwiej zaopatrzyć się w gotowy sos teriyaki? Dodam tylko, że jak nie mamy wina mirin, możemy zastąpić go sake i cukrem …mirin w proporcji trzy do jeden…
4 października, 2013 o 22:22
Witam, bardzo podoba mi się podany wyżej przepis, jednak poniewaz obiad beda również jadły dzieci nie dodam tylko papryczki. Mam również pytanie odnośnie Mihoen? Czy masz może przepis na to danie? Ono jest również z kurczakiem, mogłabym je sama odtworzyc ale nie pamiętam jakie przyprawy sa tam dodawane. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
20 października, 2013 o 15:07
Cieszę się, że zainteresował Ciebie ten przepis. Mam przepis na mihoen i postaram się go wypróbować. Mam tam takie składniki: kluski ryżowe, bok choy, pierś z kurczaka, sól, krewetki, olej, czosnek, seler, cebula, słodki sos sojowy, groszek, por, pieprz.