Łosoś z ryżem w ziołach
Łosoś uznawany jest za drogą i szlachetną rybę. Szlachetna to ryba zaiste, ale czy droga? Ostatnio można łososia kupić w cenie dobrego mięsa. Co więcej aby zrobić przepyszną porcję obiadu wystarczy mniej ryby niż mięsa. Dodatek odpowiednio przygotowanego ryżu oraz sos ziołowy pozwoli wyczarować fantastyczne danie. Polecam na obiad lub wykwintną, romantyczną kolację. Danie jest dosyć łatwe do przygotowania i nie jest czasochłonne.
Danie obiadowe z łososiem wykonamy z:
30 dag świeżego łososia
3 łyżki kaparów
świeży koperek
pesto
ocet balsamiczny
oliwa
ryż paraboliczny
suszone pomidory (suche)
kurkuma lub curry, biały pieprz, sól
W zależności od własnych preferencji można wykorzystać łososia przygotowanego na kilka sposobów. Do tego dania pasuje zarówno świeży łosoś, grillowany jak i marynowany w sosie teriyaki.
Jeśli chcecie wykorzystać świeżego łososia, to warto pokroić go na cienkie plastry, pomoże w tym 45-60 minut chłodzenia w zamrażalniku. Jeśli łosoś ma być z sosu teriyaki, wtedy wkładamy go do marynaty nim zaczniemy przygotowywać sos i ryż.
Wstawiamy wodę na ryż (dwie porcje wody na porcję ryżu), delikatnie solimy, dodajemy 2 łyżeczki kurkumy bądź więcej curry. Ryż będzie miał piękny kolor i oryginalny smak. Doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszmy gaz. Wsypujemy ryż i gotujemy go do momentu wchłonięcia całości wody (12-18 minut w zależności od ryżu). Na ostatnie 5 minut wrzucamy drobno pokrojone suszone pomidory.
Podczas, gdy ryż się gotuje, my przygotowujemy sos. Do miseczki wkładamy 3 łyżki kaparów z łyżką wody, łyżkę zielonego pesto, łyżkę octu balsamicznego (ja używam aceto balsamico di Modena), 4 łyżki stołowe oliwy, sporo białego pieprzu i około 2 łyżek koperku. Całość miksujemy blenderem. Sos jest gotowy.
Najwyższa pora rozgrzać patelnię i usmażyć bądź zgrillować łososia. Rybę smażymy krótko – 5-7 minut.
Na talerzu układamy ryż, obok wykładamy sos, na którym układamy łososia. Polecam bardzo to wykwintne danie. Smacznego!
Więcej sprawdzonych przepisów:- Japoński smak – łosoś w sosie teriyaki
- Łosoś w sosie cytrynowo-kaparowym
- Suszone pomidory
- Od czego zacząć, gdy robimy sushi po raz pierwszy?
- Marynowany schab z grilla
Tagi: kapary, łosoś, ocet balsamiczny, pesto, pieprz, ryba, ryż, suszone pomidory