Makaron z chorizo i kiełkami
Danie szybkie, łatwe i przede wszystkim nieskomplikowane do wykonania. A efekt – bardzo smaczna kolorowa potrawa na talerzu, którą możemy zaskoczyć bliską nam osobę. Polecam na obiad lub na romantyczną kolację we dwoje – ze świecami i białym winem!
Składniki na makaron z chorizo i suszonymi pomidorami oraz kiełkami rzodkiewki:
200 g makaronu – tu wybrałem rotelle – kółka
4 suszone pomidory w oliwie
50 g chorizo (pikantne)
4 jajka
por (wystarczy kilka centymetrów młodego pora)
kiełki – wybrałem słonecznik i rzodkiewkę
sól jest jedyna wymagana przyprawą
Danie jest proste i szybkie do wykonania. Do garnka wlewamy wodę na makaron, w tym czasie przygotujemy dodatki do makaronu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej z suszonych pomidorów – na małym ogniu. Jeśli mamy młody por, kroimy go na pół i potem w półplasterki, wrzucamy na patelnię. Chorizo kroimy na plasterki i potem w ćwiartki. Dorzucamy na patelnię. Jajka rozbijamy w misce i solimy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory dorzucamy na patelnię na dwie minuty przed ugotowaniem makaronu.
Gdy rotelle są ugotowane, osączamy je i dorzucamy na patelnię. Dokładnie mieszamy z oliwą, pomidorami, porem i kiełbasą chorizo. Całość zalewamy jajkiem i dokładnie mieszamy – wszystko na małym gazie. Gdy jajka się zetną – danie jest gotowe. Zajmie to ok 20 minut.
Podajemy udekorowane kiełkami słonecznika lub rzodkiewki.
Jeśli wybierzemy ostrzejsze chorizo – wtedy idealnym dodatkiem są ostrzejsze kiełki rzodkiewki, jeśli chcemy mieć łagodniejszy smak, wtedy wybieramy mniej pikantne chorizo oraz kiełki słonecznika.
Danie dobre zarówno na obiad jak i na kolację, makaron rotelle pięknie się komponuje na talerzu z dodatkami i zielonymi kiełkami.
- Jajecznica z kiełkami
- Jajka sadzone na chorizo z warzywami
- Szybkie spaghetti
- Omlet na bogato
- Wykwintna pasta z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Tagi: chorizo, jajka, kiełki, makaron, por, rotelle, suszone pomidory