Pasta z krewetkami
Coraz częściej owoce morza goszczą na polskich stołach. Są to coraz częściej małże, kalmary, nierzadko ośmiornica. Ale największą popularnością niezmienne cieszą się krewetki! Krewetki można podawać na wiele sposobów – między innymi z makaronem. Dziś na obiad danie – krewetki z makaronem penne rigate.
Składniki na krewetki tygrysie z makaronem:
250 g makaronu penne rigate – oczywiście może być inny np. tagliatele
250 g świeżych krewetek, polecam większe z pancerzem np. tygrysie, na pewno nie koktajlowe
200 g pomidorków koktajlowych
limonka
natka pietruszki
oliwa z oliwek lub masło
czosnek
Wykonanie jest szybkie i bardzo proste. Danie na patelni wykonamy w czasie, gdy gotujemy wodę na makaron. Rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, wciskamy czosnek – 2-3 ząbki, równie dobrze może być pokrojony w piórka. Do patelni dodajemy krewetki. Całość doprawiamy posikaną natką pietruszki.
I to właściwie cały przepis!
W tym czasie gotujemy makaron. Danie podajemy z limonką, którą skrapiamy krewetki. Osobiście wybieram duże skorupiak, by nie szukać na talerzu tego, co stanowi największą wartość tego dania.
Co można zmodyfikować? Można w całości zrezygnować z pomidorków – wtedy smażyłbym krewetki na maśle, można je zastąpić ostrymi papryczkami np. piri-piri.
Danie smaczne, kolorowe, szybkie w przygotowaniu. Krewetki z makaronem z dodatkiem wina to świetne danie dla dwojga!
Więcej sprawdzonych przepisów:- Przepis na pyszne penne z kurczakiem
- Pomysły na szybkie dania z makaronem
- Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
- Pasta z ricottą i warzywami
- Penne rigate w sosie gorgonzola
Tagi: krewetki, krewetki tygrysie, limonka, makaron, natka pietruszki, penne rigate, pomidorki koktajlowe