Marynowany schab z grilla
Sezon na grilla wybuchł w tym roku wraz z wiosenną zielenią. Polacy grillują bardzo często i coraz mniej monotonnie. Dlatego warto szukać nowych pomysłów na dania. Co więcej na łonie natury korzystając z samego grilla można wyczarować smaczny obiad. Grillowana cukinia w oliwie czosnkowej, pieczone na grillu ziemniaki i marynowany schab z grilla.
Tak słowo grill na wiosnę odmieniamy na wszelkie sposoby! A ja dziś proponuję schab w marynacie curry.
Składniki na schab w marynacie curry na grill:
6 plastrów schabu
6 łyżek oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego (aceto balsamico di Modena)
2 łyżeczki curry
1 ostra papryczka – świeża lub konserwowa
Sposób postępowania jest banalny. Łączymy składniki marynaty – oliwę z octem balsamicznym, 2 łyżeczkami curry i dokładnie mieszamy. Paprykę drobno kroimy, tak samo czosnek. Smaki się przegryzą i potrawa nie będzie tak ostra. Jeśli nie mamy świeżej papryki można wykorzystać suszone chili lub paprykę konserwowaną.
Marynata gotowa – przygotowujemy mięso. Ze schabu odkrawamy tłuszcz i mięso rozbijamy. Delikatnie solimy i dokładnie plaster, po plasterku zanurzamy w marynacie. Mięso odkładamy w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie zamarynowany schab grillujemy.
Dobrze smakuje z grillowaną cukinią (która spędziła kilka minut w marynacie z oliwy i czosnku) oraz zapiekanymi na grillu ziemniakami (zawiniętymi w folię z gałązką rozmarynu i odrobiną masła).
A jeśli szukacie innej marynaty to polecam jeszcze marynatę imbirowo-miodową.