Omlet na bogato

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 2 osób

    Omlet z kiełkami, warzywami i wędliną

    Omlet pełen dodatków

    Omlet na śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem, zwłaszcza w weekend, gdy jest czas by się przygotowaniem śniadania nacieszyć. Proponuję bogatą wersję omletu z wszelkimi darami, które sami możemy do niego dodać – kiełkami, ziołami, przetworami.

    Składniki do omletu „na bogato”:

    3 jajka – nie potrzeba dużo, bo dajemy wiele dodatków
    4 suszone pomidorami (np. z fetą)
    2 cebule
    1 świeża papryka
    8 plastrów wędliny
    3 plasterki sera żółtego lub mozzareli
    kiełki (np. słonecznika, soi)
    świeża bazylia
    sól, słodka papryka, zioła prowansalskie

    Zabawę z omletem zaczynamy od poszatkowania cebuli, drobnego pokrojenia wędliny oraz umycia i pokrojenia w drobną kostkę papryki. Tak przygotowane składniki smażymy na wolnym ogniu na oliwie, by całość dobrze zmiękła i przeszła swoimi smakami. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory wraz z kilkoma kawałkami fety oraz odrobiną oliwy.

    Jeśli dodajemy kiełki soi to należy je wrzucić na patelnię razem z suszonymi pomidorami. Jeśli wykorzystamy inne kiełki np. słonecznika to dodamy je później.

    Jajka wbijamy do małej miski i dokładnie mieszamy, tak by całość stanowiła jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Wlewamy na patelnię, teraz dokładamy kiełki słonecznika, kilka listków bazylii pokrojonych dosyć drobno. Całość okładamy mozzarelą lub żółtym serem, posypujemy słodką papryką, przykrywamy i smażymy nie zmieniając gazu pod przykryciem.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz: