Omlet z kiełkami soi

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 20 minut | Porcja dla 2 osób

    Śniadanie - omlet z kiełkami

    Omlet z kiełkami soi i suszonymi pomidorami

    Przepis na idealne śniadanie? Śniadanie we dwoje! A co podać? Kawę, świeże pieczywo i pyszny omlet z kiełkami sojowymi. Śniadanie robi się szybko i przyjemnie, kolory potrawy nastrajają optymistycznie na cały dzień, bo w tym daniu o każdej porze roku można spotkać lato i wiosnę!

    Składniki na omlet z kiełkami soi są następujące:

    4 jajka
    kiełki soi
    1 średnia cebulka lub 2 dymki
    kilka suszonych pomidorów (najlepiej własnej produkcji) aromatyzowane ziołami i czosnkiem
    przyprawy – oregano, sól, papryka i inne w zależności od indywidualnych preferencji.

    Kiełki, o których hodowla jest bardzo prosta dostarczają wielu wartości odżywczych. Soja dostarcza białko, witaminy i wielu wartościowych pierwiastków, jej kiełki powinno się sparzyć przed podawaniem, dlatego są idealne jako dodatek do smażonych potraw. Zwiększamy tym samym smak i poprawiamy przyswajanie przez organizm.

    Kroimy cebulę na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę od suszonych pomidorów. Wrzucamy cebulę. Kiełki z własnej hodowli czyścimy z błonki, dorzucamy na patelnię. Kiełki soi pod wpływem temperatury dostają śliczny wiosenny kolor. Do kompletu dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów. Całość smażymy na wolnym ogniu.

    W tym czasie dokładnie myjemy jajka, które wbijamy do miseczki, doprawiamy oregano, solą i naszymi ulubionymi przyprawami. Dokładnie rozbijamy widelcem. Wlewamy na patelnię, którą przykrywamy pokrywką.

    Gdy omlet się zetnie do pożądanej przez nas konsystencji, danie jest gotowe.

    Gotowy omlet z kiełkami soi wykładamy na talerz, przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii (oczywiście z własnej hodowli) i podajemy z ulubioną kawą do łóżka…

     

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz: