Omlet z kiełkami soi
Przepis na idealne śniadanie? Śniadanie we dwoje! A co podać? Kawę, świeże pieczywo i pyszny omlet z kiełkami sojowymi. Śniadanie robi się szybko i przyjemnie, kolory potrawy nastrajają optymistycznie na cały dzień, bo w tym daniu o każdej porze roku można spotkać lato i wiosnę!
Składniki na omlet z kiełkami soi są następujące:
4 jajka
kiełki soi
1 średnia cebulka lub 2 dymki
kilka suszonych pomidorów (najlepiej własnej produkcji) aromatyzowane ziołami i czosnkiem
przyprawy – oregano, sól, papryka i inne w zależności od indywidualnych preferencji.
Kiełki, o których hodowla jest bardzo prosta dostarczają wielu wartości odżywczych. Soja dostarcza białko, witaminy i wielu wartościowych pierwiastków, jej kiełki powinno się sparzyć przed podawaniem, dlatego są idealne jako dodatek do smażonych potraw. Zwiększamy tym samym smak i poprawiamy przyswajanie przez organizm.
Kroimy cebulę na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę od suszonych pomidorów. Wrzucamy cebulę. Kiełki z własnej hodowli czyścimy z błonki, dorzucamy na patelnię. Kiełki soi pod wpływem temperatury dostają śliczny wiosenny kolor. Do kompletu dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów. Całość smażymy na wolnym ogniu.
W tym czasie dokładnie myjemy jajka, które wbijamy do miseczki, doprawiamy oregano, solą i naszymi ulubionymi przyprawami. Dokładnie rozbijamy widelcem. Wlewamy na patelnię, którą przykrywamy pokrywką.
Gdy omlet się zetnie do pożądanej przez nas konsystencji, danie jest gotowe.
Gotowy omlet z kiełkami soi wykładamy na talerz, przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii (oczywiście z własnej hodowli) i podajemy z ulubioną kawą do łóżka…
Więcej sprawdzonych przepisów:
- Jajka sadzone na chorizo z warzywami
- Omlet ze szparagami
- Jajecznica z kiełkami
- Omlet na bogato
- Makaron z chorizo i kiełkami
Tagi: cebula, jajka, kiełki, suszone pomidory