Orientalna miruna
Ryby są pożywieniem, które powinno często gościć na naszych stołach. Jedną z smaczniejszych i popularnych w Polsce ryb jest miruna. Dziś zaproponuję kuchnię orientalną – miruna z warzywami w mleku kokosowym. Danie jest smaczne, zdrowe i warte włączenia w wasze menu. Użyjemy samych zdrowych i świeżych składników, mocno doprawimy i zachwycimy domowników.
Danie obiadowe – miruna orientalna, składniki:
500g filetów z miruny
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
świeży imbir (2-3 centymetry korzenia)
2 papryki (żółta i czerwona)
1 średnia młoda cukinia
1 puszka mleka kokosowego
1 limonka
1 cytryna
sos rybny tajski
ryż
oliwa, mąka
sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka lub chili albo pieprz kajeński, curry, kurkuma
Danie jest szybkie w przygotowaniu, ale wymaga dwóch patelni i garnka do ugotowania ryżu. Najpierw przygotowujemy warzywa – myjemy paprykę i cukinię, cebulę i czosnek obieramy, kroimy drobno. Paprykę i cukinię kroimy w niespełna centymetrową kostkę. Jeśli mamy młodą cukinię, wtedy nie musimy jej obierać ani usuwać gniazda nasiennego.
Wstawiamy wodę na ryż – 550ml, wsypujemy łyżeczkę kurkumy lub curry, szczyptę soli i gotujemy. Na patelni szklimy cebulę na malej ilości oliwy.
Przygotowujemy szklankę ryżu, gdy zagotuje się woda zmniejszamy gaz i wsypujemy ryż. Od czasu do czasu ryż należy zamieszać.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę i cukinie, podlewamy sosem rybnym, który zastępuje sól. Warzywa także mieszamy, by puściły sok i w nim je dusimy.
Filety miruny kroimy na kawałki po około 5 centymetrów. Rybę skrapiamy sokiem z cutryny (po kilka kropel na kawałek), prószymy solą, pieprzem ziołowym, odrobiną curry i ostrą przyprawą – pieprzem kajeńskim, chili lub ostrą papryką.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek i korzeń imbiru, dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość od czasu do czasu mieszamy i w tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę, która wcześniej obtaczamy w mące. Smażymy krótko po kilka minut na stronę.
Jeśli wszystko uda nam się zgrać w czasie to po usmażeniu ryby będziemy mieć gotowy i ryż, który gotuje się15-18 minut, aż do odparowania wody. Do warzyw w mleku kokosowym dodajemy ostatni dodatek – sok z limonki. Całość raz jeszcze mieszamy i zostawiamy 30 sekund na gazie. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej mi smakuje ryba skropioną cytryną a do sosu tylko limonka… Nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć tylko limonek.
Całość podajemy na talerzu – pięknie się komponuje – smaczny żółty ryż z rybą, na której układamy warzywa z kokosowym sosem. Jest trochę zabawy, ale całość można przygotować w 30 minut.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Marynowany schab z grilla
- Przepis na pyszne penne z kurczakiem
- Studenckie risotto
- Warzywna lasagna
- Faszerowana cukinia
Tagi: cebula, cukinia, cytryna, imbir, limonka, miruna, mleko klokosowe, papryka, ryba, sos rybny
29 lutego, 2012 o 20:21
Składniki zapowiadają bardzo ciekawe danie. Nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję. Pozdrawiam Szefa Kuchni.