Faszerowana papryka
Bardzo smacznym daniem jest nadziewana papryka. Farsz robimy z mięsa mielonego i ziół a całość podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Ja stawiam na kaszę – pęczak oraz sos pomidorowy. Danie idealnie pasuje na obiad, dodatek warzyw, kolendra i plasterek sera – oto sekret pysznego obiadu jakim jest faszerowana papryka.
Składniki na 3 duże papryki nadziewane mięsem wołowym:
3 świeże papryki
500g wołowiny, może być gotowe mielone
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 plaster boczku wędzonego
300ml sosu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, kolendra mielona
3 plasterki sera (może być grana padano, parmezan lub polski żółty ser)
oliwa z oliwek
Danie składa się z trzech kroków – przygotowania farszu, przygotowania papryk oraz duszenia.
Farsz robimy na patelni – cebulę drobno kroimy i wrzucamy na odrobinę oliwy, w tym czasie również drobno siekamy ząbek czosnku. Dodajemy czosnek na patelnię i po minucie dorzucamy mięso, które dokładnie mieszamy. Całość przesmażamy na wolnym ogniu, doprawiamy świeżą lub mieloną kolendrą, solą, pieprzem i słodką papryką.
Gdy farsz się smaży, my dokładnie myjemy papryki i wycinamy łodygę wraz z gniazdem nasiennym. Wlewamy do garnka oliwę i włączamy średni gaz. Gdy mięso zmieni kolor – jeszcze raz dokładnie mieszamy i farsz gotowy. Nadziewamy papryki, na górze układamy plaster sera, przekładamy do garnka, zalewamy w 1/3 wodą i uzupełniamy sosem pomidorowym. Gotujemy na średnim ogniu około 30-40 minut.
Wyciętą czapeczka z papryki można nałożyć z powrotem, by zamknąć warzywo po faszerowaniu. Miast dusić, danie to można zapiec w naczyniu żaroodpornym.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Faszerowana cukinia
- Omlet na bogato
- Zupa-krem z dyni
- Marynowany schab z grilla
- Zapiekanka z bakłażanem
Tagi: boczek wędzony, kolendra, mięso mielone, papryka, ser, sos pomidorowy
4 marca, 2015 o 17:32
bardzo klasyczne przepis, nic nadzwyczajnego. po taki przepis nie trzeba nawet zaglądać do internetu bo nawet amator skojarzył by faszerowanie papryki z mięsem mielonym. nie tego się spodziewałam wchodząc w zakładkę papryka faszerowana. zero inspiracji. jeśli chodzi o podanie tego dania to paprykę faszerowaną należy podawać soute zamiast w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków – to już raczej wersja dla łakomczuchów i pasibrzuchów dla takich nie liczy się smak tylko ilość. eh teraz pierwszy lepszy może założyć blog o gotowaniu i ciężko znaleźć coś wyjątkowego.