Faszerowana papryka

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 60 minut | Porcja dla 3 osób

    Papryka nadziewana mięsem

    Papryka faszerowana

    Bardzo smacznym daniem jest nadziewana papryka. Farsz robimy z mięsa mielonego i ziół a całość podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Ja stawiam na kaszę – pęczak oraz sos pomidorowy. Danie idealnie pasuje na obiad, dodatek warzyw, kolendra i plasterek sera – oto sekret pysznego obiadu jakim jest faszerowana papryka.

    Składniki na 3 duże papryki nadziewane mięsem wołowym:

    3 świeże papryki
    500g wołowiny, może być gotowe mielone
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 plaster boczku wędzonego
    300ml sosu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka słodka, kolendra mielona
    3 plasterki sera (może być grana padano, parmezan lub polski żółty ser)
    oliwa z oliwek

    Danie składa się z trzech kroków – przygotowania farszu, przygotowania papryk oraz duszenia.

    Farsz robimy na patelni – cebulę drobno kroimy i wrzucamy na odrobinę oliwy, w tym czasie również drobno siekamy ząbek czosnku. Dodajemy czosnek na patelnię i po minucie dorzucamy mięso, które dokładnie mieszamy. Całość przesmażamy na wolnym ogniu, doprawiamy świeżą lub mieloną kolendrą, solą, pieprzem i słodką papryką.

    Gdy farsz się smaży, my dokładnie myjemy papryki i wycinamy łodygę wraz z gniazdem nasiennym. Wlewamy do garnka oliwę i włączamy średni gaz. Gdy mięso zmieni kolor – jeszcze raz dokładnie mieszamy i farsz gotowy. Nadziewamy papryki, na górze układamy plaster sera, przekładamy do garnka, zalewamy w 1/3 wodą i uzupełniamy sosem pomidorowym. Gotujemy na średnim ogniu około 30-40 minut.

    Wyciętą czapeczka z papryki można nałożyć z powrotem, by zamknąć warzywo po faszerowaniu. Miast dusić, danie to można zapiec w naczyniu żaroodpornym.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. kucharka pisze:

      bardzo klasyczne przepis, nic nadzwyczajnego. po taki przepis nie trzeba nawet zaglądać do internetu bo nawet amator skojarzył by faszerowanie papryki z mięsem mielonym. nie tego się spodziewałam wchodząc w zakładkę papryka faszerowana. zero inspiracji. jeśli chodzi o podanie tego dania to paprykę faszerowaną należy podawać soute zamiast w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków – to już raczej wersja dla łakomczuchów i pasibrzuchów dla takich nie liczy się smak tylko ilość. eh teraz pierwszy lepszy może założyć blog o gotowaniu i ciężko znaleźć coś wyjątkowego.

    Zostaw komentarz: