Penne rigate w sosie gorgonzola
Sprawdzony przepis na penne w sosie gorgonzola to pyszne danie, ale… nie liczmy kalorii. Jest to danie obiadowe bezmięsne, łatwe do zrobienia, choć nieco pracochłonne. Warto wypróbować przepis na penne rigate z pieczarkami i brokułem w sosie gorgonzola. Pleśniowy ser gorgonzola pochodzący z Włoch bez problemów kupimy w każdym większym sklepie spożywczym.
Niezbędne składniki tego dania obiadowego to:
250g penne rigate lub inny makaron
40 dag pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 brokuł
150 ml śmietany 12% do zup
100g sera gorgonzola
oliwa, sól, pieprz, papryka
Przepis na makaron w sosie gorgonzola wykonamy w dwóch garnkach. W pierwszym podgotujemy brokuła i ugotujemy makaron. W drugim na oliwie przygotujemy sos.
Myjemy pieczarki i obieramy cebulę. Do dużego garnka dajemy oliwę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy krótko – tyle i trwa posiekanie cebuli. Dodajemy cebulę i podsmażamy i w tym czasie kroimy pieczarki na średniej wielkości kostkę. Pieczarki dorzucamy do garnka, delikatnie solimy, dodajemy słodką paprykę i od czasu do czasu mieszamy.
W mniejszym garnku gotujemy wodę, delikatnie solimy i wkładamy tam brokuł.
Gdy pieczarki zmienią kolor dodajemy śmietanę do garnka z sosem, w śmietanie rozpuszczamy gorgonzolę. Gdy gorgonzola ze śmietaną zmieni konsystencję na kremową, wtedy dodajemy pokrojony brokuł. A do mniejszego garnka dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy makaron (w tej samej wodzie co brokuł).
Gorgonzola to klasyczny włoski, niebieski ser pleśniowy. Fantastyczny w smaku, może być zastąpiony przez inne sery pleśniowe – jednak ze stratą dla smaku całej potrawy.
Gdy makaron się ugotuje podajemy go z sosem z pieczarek, brokuła i rozpuszczonej gorgonzoli. Danie to pasuje na obiad, jak i na kolację przy włoskim białym winie.
Sery pleśniowe rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, dlatego pamiętajmy by sprawdzić, że śmietana nadaje się do zup, nie tylko sałatek.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Przepis na pyszne penne z kurczakiem
- Pomysły na szybkie dania z makaronem
- Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
- Szybkie spaghetti
- Spaghetti frutti di mare
Tagi: brokuł, cebula, czosnek, gorgonzola, penne rigate, pieczarki, śmietana
4 grudnia, 2016 o 12:57
Sos do makaronu bez mięsa! Na pewno wypróbuję to danie.